Beiktatták Donald Trumpot, íme az első intézkedések

Több százezres méretű tömeg előtt helyi idő szerint péntek délelőtt elkezdődött Washington belvárosában a beiktatási ceremónia, amelynek során esküt tett Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. A hagyományoknak megfelelően először Mike Pence alelnököt iktatták be hivatalába, majd Trump tette le az elnöki esküt a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen.

Amerika mindenek előtt

Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt – ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követően elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Ám szóvivője, Sean Spicer korábbi tájékoztatásával ellentétben az elnök egyfajta politikai programot vázolt.

Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat  – mint fogalmazott – Washingtontól visszaadjuk a népnek. Majd miután megköszönte Barack Obamának és feleségének az átmeneti időszakban nyújtott segítőkész támogatást, meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak és együttes erővel újjáépítik Amerikát. „Amerikában a politikusok jól éltek, de közben az emberekről megfeledkeztek” – mondta, kifejtve, hogy az elit győzelmei nem az emberek győzelmei voltak, s amíg „az elit ünnepelt országunk fővárosában, addig szerte az országban a kínlódó családoknak nem volt okuk ünneplésre”.

Trump a beszéd elején nem azt a választási kampány idején többször elhangzott kijelentését ismételte meg, hogy „ismét naggyá tesszük Amerikát” – erre csak beszéde végén tért vissza -, hanem azt hangsúlyozta, hogy mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Azon munkálkodik majd, hogy Amerika „újra győztes legyen”, s ehhez egyszerű módszert ajánl: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Az USA önmagáért lesz, eljött a cselekvés ideje

Felsorolta, hogy szerinte milyen területeken van szükség változtatásokra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az amerikai városokban bűnöző bandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt, a középosztály elszegényedett, az infrastruktúra leromlott, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön.

„Más országokat tettünk gazdaggá” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok más országok hadseregeit finanszírozta, miközben Amerikában munkahelyek szűntek meg, gyárakat zártak be. Hozzátette: ez már a múlté, új vízió szerint kormányozzák majd az országot. „Eljött a cselekvés ideje” – hangsúlyozta.

Az új elnök kitért arra is, hogy Amerika nem akarja ráerőltetni a saját értékrendjét másokra. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja majd a világot a radikális iszlám ellen, és fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.

Beszéde végén ismét visszatért a teendőkre, s – a választási kampányában elhangzottakhoz hasonlóan – óriási infrastrukturális beruházásokat, új utakat, repülőtereket és vasútvonalakat ígért. Hangsúlyozta azt is, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, az orvostudomány fejlesztésére, új technológiák és erőforrások alkalmazásának elősegítésére.

„Minden lélegzetemmel értetek fogok harcolni és soha, de soha nem okozok nektek csalódást” ígérte honfitársainak az Egyesült Államok új elnöke.

Az első intézkedések

Rakétavédelmi rendszer az iráni és észak-koreai támadások ellen

A pénteken hivatalba lépett amerikai kormányzat korszerű rakétavédelmi rendszert szándékozik kifejleszteni az Iránból és Észak-Koreából indított esetleges támadások ellen – közölte a Fehér Ház. Az elnöki hivatal honlapjára percekkel Donald Trump elnöki beiktatása után tették fel az erről szóló közleményt. Egyelőre nem derül ki belőle, hogy a „lehető legkorszerűbbként” említett rendszer miben különbözne a jelenleg fejlesztés alatt álló rakétavédelmi rendszerektől.

A Trump-kormány kivonul a Csendes-óceáni Partnerség tárgyalásaiból

Az új amerikai kormányzat szándékai szerint kivonul a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás (TTP) tárgyalásaiból, és eltökélt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) újratárgyalásában – olvasható a Fehér Ház honlapján, amely Donald Trump elnöki beiktatása után teljesen megújult.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az új kormány munkahelyteremtési stratégiájának részét képezi a TTP tárgyalások megszakítása és a NAFTA újratárgyalása. Ez utóbbiból is kivonulna Washington, ha a kereskedelmi partnerek nem hajlandóak újratárgyalni a megállapodást annak érdekében, hogy az amerikai dolgozók előnyös, „méltányos” egyezséghez jussanak – olvasható a honlapon.

A dokumentum indoklása szerint az amerikaiak „túl régóta” kényszerülnek arra, hogy bennfentesek és a washingtoni elit érdekeit képviselő kereskedelmi állapodásokat fogadjanak el. Új, kemény és méltányos alkukkal viszont a nemzetközi kereskedelmet az amerikai gazdasági növekedésre használhatja fel Washington, amivel több millió munkahelyet teremthetnek az Egyesült Államokban.

Változtatások az energetikában

A Trump-kormányzat az energetikában is olyan változtatásokra törekszik, amelyek az amerikai dolgozók javát hivatottak szolgálni. Olyan energiapolitikát kíván folytatni, amely az amerikai erőforrásokat részesítené előnyben a külföldről behozottakkal szemben. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a Trump-kormány intézkedései véget vetnek a külföldi olajfüggőségnek.

Trump elnök továbbá eltökélt az olyan „káros és szükségtelen” intézkedések megszüntetésében, mint elődje, Barack Obama környezetkímélő intézkedései. Obama a károsanyag-kibocsájtás korlátozását ösztönözte, és egyebek közt az erdőségek megóvását és az alternatív energiaforrások használatát támogatta.

A dokumentum szerint ezek felszámolása több mint 30 milliárd dollárral fogja növelni az amerikai dolgozók fizetését a következő 7 évben. Az új amerikai kormány támogatja az olaj- és földgázszektor újraélesztését, ami növelni fogja a kormány bevételeit, amelyeket pedig utak, iskolák, hidak és az állami infrastruktúra újraépítésére használnak majd fel. A dokumentum hozzátette, hogy az olcsóbb energia kedvező hatást fog gyakorolni a mezőgazdaságra is.

Munkahelyteremtés, az amerikai gazdaság fellendítése

Az amerikai gazdaság „talpra állításához” Trump elnök 25 millió munkahelyet tervez teremteni a következő évtizedben, és évente 4 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki céljául. Ennek érdekében egyebek közt az adózási törvények megváltoztatását és a szövetségi szabályozások enyhítését javasolta – olvasható a Fehér Ház internetes oldalán.

A Bloomberg hírügynökség közlése szerint ezzel szemben a frissen beiktatott elnök egyik első intézkedése az volt, hogy visszavonta az előző kormány döntését, amely csökkentette szövetségi lakhatási hatóság (FHA) jelzálogdíját. A hatóság olyan lakáshiteleseket támogat, akik először vásároltak ingatlant, vagy alacsony bevétellel bírnak. Az előző, Obama-kormány csökkentett az éves jelzálogdíjon, amivel az amerikai lakáshitelesek több száz dollárt spórolhattak volna meg, de a republikánusok elleneztek.

Az IÁ legyőzése

A Trump-kormányzat külpolitikáját felvázoló dokumentum „az erő révén fenntartott béke” elvét helyezte kilátásba. Elsődleges céljaként az Iszlám Állam és más szélsőséges iszlamista csoportok legyőzését nevezte meg. Az új kormány kilátásba helyezte az amerikai hadsereg újjáépítését és megerősítését.

Az Obamacare visszavonása

Donald Trump pénteken este aláírta az első elnöki rendeletet arról, hogy kormánya a Barack Obama által előterjesztett, megfizethető ellátásról szóló, a republikánusok körében Obamacare-nek nevezett törvény visszavonásán dolgozik, s az új törvény megszületéséig könnyítéseket rendelt el.

  • Korábban írtuk:

A rendelet a szövetségi államok egészségügyi tárcavezetőihez és egészségügyi intézményeihez is szól. Felkéri őket, hogy mindaddig, amíg nem születik meg az új egészségbiztosítási törvény, könnyítsenek a biztosítottak, az egészségügyi szolgáltatók, és a biztosítók helyzetén, „szabadítsák meg őket attól a tehertől, amelyet a még jelenleg hatályos Obamacare jelent”.

Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke szintén memorandumot küldött a szövetségi államok illetékeseihez, s elrendelte, hogy fagyasszanak be minden új, vagy függőben lévő szabályozást. A feljegyzésben Priebus leszögezte: a befagyasztás azt a célt szolgálja, hogy Donald Trump kinevezettjeinek vagy jelöltjeinek „lehetőségük legyen áttekinteni bármilyen új, vagy éppen csak elindított szabályozást”.

Az elnöki rendelet mentesítést ad sürgős helyzetekben: amikor egészségügyi, biztonsági, pénzügyi vagy nemzetbiztonsági okokkal összefüggő különleges helyzet alakult ki. A jelenleg hatályos egészségbiztosítási törvényt, vagy annak egyes részleteit csakis a kongresszus vonhatja vissza, ám az egyes államok illetékes szervei könnyítéseket léptethetnek életbe a törvény egyes cikkelyeinek végrehajtásakor.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »