Trump Twitteren szólt be Kínának és az USA-t elhagyó cégeknek

Úgy tűnik, Donald Trump továbbra is kiemelt kommunikációs csatornaként használja a Twittert, tegnap Kínának szólt be, továbbá 35%-os adót helyezett kilátásba azon amerikai cégek számára, akik külföldre vinnék termelésüket.

Egy nappal azután, hogy kisebb diplomáciai botrányt okozott az USA és Kína között azzal, hogy fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök telefonhívását, újabb pofont osztott ki Kínának, Twitter-üzenetében ugyanis felhánytorgatta a kínai vezetésnek a jüan leértékelését, a külföldi áruk bevitelére kiszabott kínai vámokat és a Dél-kínai tengeren épített katonai támaszpontot is.

Az üzenet mintegy válaszként szolgált arra a kínai reakcióra, miszerint Trumpnak nem lett volna szabad beszélnie a tajvani elnökkel, Trump ugyanis azt is jelezte, hogy Kína sem egyeztetett az Egyesült Államokkal a fenti kérdésekről.

Az eredeti tweetek itt olvashatók:
http://www.cnbc.com/2016/12/04/donald-trump-slams-china-as-currency-trade-manipulator-enters-south-china-sea-debate.html

De nem csak Kínát osztotta ki vasárnap a megválasztott elnök, azoknak az amerikai cégeknek is tartogatott egy kis puskaport, akik termelési költségeik csökkentése érdekében külföldön nyitottak gyárakat és hazai üzemeket zártak be.

Tegnapi tweet-jében kijelentette, hogy jelentősen csökkenteni fogja a szabályozás mértékét és csökkenteni fogja a vállalatokat sújtó adókat, de csak abban az esetben, ha a cégek nem viszik ki a munkát az országból.

Azok az amerikai cégek, akik külföldön termelnek, majd az Egyesült Államokban tervezik eladni termékeiket, hamarosan 35%-os büntetőadóval nézhetnek szembe.

Akik ilyesmit terveztek, azoknak itt a figyelmeztetés, gondolják át még egyszer…

Az eredeti tweetek itt olvashatók:
http://www.cnbc.com/2016/12/04/trump-threatens-payback-for-us-companies-that-move-abroad.html

Forrás: Twitter / CNBC

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »