Nem sieti el a kínai SAIC-kal kötött házasságát a VW

A Volkswagen német autógyártó szerdán kijelentette, hogy még legalább egy évig nem gyártanak és nem adnak el Audikat a kínai állami SAIC Motor Corp autógyárral közösen, hanem elsősorban inkább megerősíti kapcsolatait a már meglévő partnerrel, a FAW Group Corppal.

A VW még novemberben jelentette be, hogy megállapodást kötött a SAIC-kal – Kína legnagyobb autógyártó cégével – az Audi AG modellek eladásáról, amely a legkeresettebb prémium márka Kínában. A Volkswagen csoporthoz tartozó Audi jelentősen növelni szándékozta ezzel autógyártását Kínában, amely a világ legnagyobb autópiaca.

„Nem lesz eladás, nem lesz gyártás, semmi sem lesz ebben az évben” – idézte az állami tulajdonban lévő China Daily Jochem Heizmann-t, a Volkswagen kínai érdekeltségének vezérigazgatóját.

A VW egyik szóvivője megerősítette Heizmann felszólalását, mondván a SAIC-kal történő tárgyalások folyamatban vannak, de semmiféle „gyakorlati intézkedés” nem fog történni 2018 előtt. Hozzátette, hogy amíg a FAW-val meg nem egyeznek, addig szó sem lehet a SAIC-eladásokról.

A német autógyártó egyébként 50-50 százalékos bevételmegoszlásról beszélt a SAIC-kal, ami sokkal jobb, mint a FAW-nál lévő jelenlegi 40 százalékos részesedés.

A meglévő Audi-forgalmazók tavaly egy levélben figyelmeztették a német céget, hogy egy új értékesítési hálózat létrehozása tovább károsíthatja az amúgy is törékeny helyzetet, mivel a jelenlegi kereskedők lassuló értékesítéstől szenvednek és úgy általánosságban veszteségesen működnek.

A Volkswagen szóvivője azt mondta, jelenleg prioritást élvez a FAW-kapcsolatok megerősítése, kezdve egy nemrég elfogadott 10 éves közös tervvel. Második a sorban a meglévő Audi-kereskedők aggályainak feloldása, és csak utolsó a SAIC-kal történő együttműködés.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »