Hatalmas vámmal riogatja Trump a német autógyártókat

A nagy német autógyárak részvényei egy-másfél százalékkal gyengültek a hétfői tőzsdei kereskedés kezdetén, miután a rövidesen hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök 35 százalékos importvám kivetéséről tett említést egy hétvégi lapinterjúban.

„Ha autót akarnak gyártani bárhol a világon, kívánom hozzá a legjobbakat. Akár az Egyesült Államok számára is gyárthatnak autókat, akkor viszont 35 százalékos importvámmal kell számolniuk” – fogalmazott Donald Trump az interjúban. „Üzenem a BMW-nek, hogy ha Mexikóban épít autógyárat, de az autókat az Egyesült Államokban akarja 35 százalékos vám nélkül értékesíteni, akkor azt nyugodtan felejtse el” – tette hozzá.

A BMW szóvivője szerint a szóban forgó mexikói San Luis Potosi városban épülő üzem a BMW 3-as modellcsaládot gyártja majd világpiaci értékesítésre. A 3-as modellt az épülő üzemen kívül még Németországban és Kínában gyártja a BMW. A 2,2 milliárd dolláros beruházással tavaly június óta épülő üzem 2019-ben kezdi meg a termelést. Éves kapacitása 150 ezer autó lesz.

  • Előzmények
Trump az elmúlt hetekben több nagy autógyártót is masszív vámok kivetésével ijesztgetett Twitteren, nehogy azok Mexikóban gyártsák autóikat. Egyre inkább úgy tűnik, beiktatása után beváltja fenyegetéseit.

Kapcsolódó cikkeink:

A Ford megértette Donald Trump üzenetét,

Trump a General Motorsnak is nekiment,

Trump a GM és a Ford után a Toyotát is megfenyegette

A Daimler 2018-tól tervezi megkezdeni Mercedes-Benz autók összeszerelését a mexikói Aguascalientes városban a Renault-Nissan autógyárral közösen egymilliárd dolláros beruházással épülő üzemben.

Az Audi, a Volkswagen leányvállalata 1,3 milliárd dolláros beruházással épít évi 150 ezres termelési kapacitású üzemet a mexikói Puebla város mellett elektromos és benzinmotoros Audi Q5 SUV modellek gyártására.

A Mercedes-Benz és a BMW rendelkezik autógyárakkal az Egyesült Államokban, ahol prémium kategóriás SUV modelleket gyártanak. A Volkswagen Tennessee-ben gyárt VW Passat modelleket.

Donald Trump korábban globálisan intézett üzenetet azokhoz az amerikai cégekhez, melyek más országokba helyezik át termékeik gyártását, majd a végterméket az Egyesült Államokban akarják értékesíteni: e vállalatoknak már akkor is jelezte, hogy várhatóan 35%-os büntetőadót lesznek kötelesek fizetni a jövőben.

Berlin válasza

A német kormány visszafogottan reagált Trump  The Times című brit és a Bild című német lapban megjelent interjújára, amelyben – többek között – élesen bírálta Angela Merkel kancellárt is.

Angela Merkel „érdeklődéssel olvasta az interjút”, amelyben Donald Trump „nagyon határozottan fejtette ki nézeteit”, de a német kormány nem kommentálja a kijelentéseket, hanem bevárja, hogy a megválasztott amerikai elnököt beiktatják hivatalába, megalakítja kormányát és meghirdeti programját – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján. Németország az új washingtoni vezetéssel is szorosan együttműködik majd – húzta alá.

Nem érdemes az interjúban vagy a Twitteren tett minden egyes kijelentést egyenként értékelni és mindenre külön reagálni, hanem be kell várni, hogy milyen politikát folytat majd az új amerikai kormány – tette hozzá Martin Schäfer, a külügyminisztérium szóvivője.

Hasonlóan fogalmazott a Bild című lapnak Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter is, kiemelve, hogy nem szabad „hektikusan” reagálni, hanem be kell várni a Trump-kormány megalakulását. A német autógyártóknak kilátásba helyezett 35 százalékos büntetővámról azt mondta, meg kell várni, hogy mit szól ehhez a kongresszus republikánus többsége. Az amerikai autóipar egy ilyen vám hatására csak „rosszabb, gyengébb és drágább” lehet, igazi megoldást pedig az hozhat, ha jobb kocsikat gyártanak az amerikai cégek.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »