Brexit: A britek Kínát nyugtatgatják

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter egy keddi sajtótájékoztatón Sanghajban megpróbálta lecsillapítani Kína azon aggodalmát, hogy mi lesz a piaci hozzáféréssel a Brexit után, mondván Nagy-Britannia nyitva tartja kapuit a globális üzletek felé.

A szigetország eddig népszerű választás volt a kínai befektetők számára, sok cégnek szolgálva ugródeszkaként az Európai Unió piacához. Ám ezek a tervek a továbbiakban kockázatosak lehetnek, lévén nem tudni, a britek milyen szintű hozzáférést fognak kapni a blokk piacához a kilépési tárgyalások során.

„Rendkívül fontos, hogy Kína, valamint a további partnereink és barátaink tudomásul vegyék: Nagy-Britannia semmiképp nem zárja be a kapuit a külvilág előtt” – mondta Hunt. „Nemzetünk több évszázados, korábbi sikerei azért voltak lehetségesek, mert mi vagyunk az egyik vezető kereskedő nemzet a világon, amely tényt az is alátámasztja, hogy Hong Kong is nagy sikereket ért el a régióban” – tette hozzá.

Diplomáciai források szerint Kína már nagyon várja a Brexit-tervek tisztázását az Egyesült Királyságtól, mivel aggodalomra ad okot, hogy mit jelent ez majd a kínai vállalatok számára. „Elkötelezettek vagyunk arra, hogy a lehető legszorosabb kereskedelmi kapcsolatot tartsuk fenn az EU-val” – nyilatkozta Hunt ezzel kapcsolatban.

November elején a miniszter azt mondta, nem valószínű, hogy a brit parlament akadályozná a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, annak ellenére, hogy egy korábbi felsőbírósági döntés értelmében parlamenti jóváhagyás szükséges a folyamat elindításához.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »