Menekültügy: Merkel szerint nem szabad leállni

Tovább kell dolgozni a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásának ügyén – mondta a német kancellár egy hétfő esti televíziós interjúban.

Angela Merkel az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a menekültek ügye mindenekelőtt globális probléma, de nagy európai kihívás is, és a tagállamok közötti szolidaritás nem megfelelő, ezért tovább kell küzdeni a „feladatok jobb elosztásáért”.

Valamennyi tagország egyetért abban, hogy az EU külső határát hatékonyabban kell védeni, és egyetértés van abban is, hogy küzdeni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért és azért, hogy a menekültek jobb ellátást kapjanak a hazájuk közelében. Azonban az EU-ban tartózkodó menekültek tagállamok közötti elosztásával „még mindig nagy gondok vannak”, ezért tovább kell folytatni a munkát, bár „nem ez az első téma, amelyen egy évnél hosszabb ideig kell dolgozni” – mondta Merkel.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról a többi között elmondta, hogy pártja kiáll az elutasított menedékkérők távozása mellett. A védelemre nem szoruló kérelmezőknek barátságosan is meg lehet mondani, hogy haza kell menniük, szükség esetén pedig a „jogállam erejével” kell gondoskodni távozásukról, ami elengedhetetlen, mert a befogadó közösség különben nem tud segíteni a valóban védelemre szorulóknak – mondta a CDU vezetője, aki a kongresszuson ismét elindul a pártelnöki tisztségért.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy senki sem pótolhatatlan, és hosszú mérlegelés után döntött úgy, hogy „még egyszer” megpályázza az elnökséget és kancellárjelöltként vezeti pártját a 2017 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában. Aláhúzta, hogy a vállalás nemcsak a kampányra érvényes, hanem a teljes következő kormányzati ciklusra szól. Hozzátette, hogy a 2005-ben kezdett kormányzás eredményeire építve a CDU a vezetésével „iránymutatással tud szolgálni nehéz időkben”, márpedig a következő évek a globalizáció és a digitalizáció eddigi fejleményei alapján nem ígérkeznek éppen könnyűnek.

Arra a kérdésre, hogy a küldöttek a menekültválság körüli viták, feszültségek után milyen választási eredménnyel erősíthetik meg tisztségében, azt mondta, hogy „őszinte eredményre” számít.

A bajor testvérpárttal (CSU) a befogadható menekültek létszámának évi 200 ezres felső határáról folytatott vitáról Angela Merkel elmondta, hogy továbbra sem egyezik a pártszövetség tagjainak álláspontja, de ez más ügyekben is előfordul, és együtt lehet élni vele.

A pártelnök-kancellár az esseni kongresszus alkalmából a másik országos köztelevíziónak, a ZDF-nek is nyilatkozott. A Bundestag-választás utáni időkről, a következő kormánykoalíció lehetséges összetételéről azt mondta, hogy pártja nem kötelezi el magát előre egyetlen lehetséges koalíciós partner mellett sem, csak azt rögzíti, hogy nem működik együtt a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal, és a jelenlegi koalíciós partnertől, a szociáldemokrata párttól (SPD) balra álló Baloldallal. Hangsúlyozta: az uniópártoknak azt kell megcélozniuk, hogy nélkülük egyetlen párt se tudjon kormányt alakítani.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »