Olaszország kiléphet az euróövezetből

Olaszország euróövezeti kilépésének kockázatára, az Európai Unió szétzilálódásának a veszélyeire figyelmeztet az ifo gazdaságkutató intézet elnöke, Clemens Fuest a Passauer Neuen Presse lapnak adott interjúban kedden.

„Joggal tarthatunk tőle, hogy olyan kormány kerül hatalomra Olaszországban, amelyik kivezeti az országot az euróövezetből, mivel az olaszok már nem látnak perspektívát a közös devizában” – fogalmazott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a vezetője. Fennáll a veszélye annak is, hogy más országokban is erodálódik az euróba vetett bizalom – tette hozzá. Ha a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság a kilépés mellett döntene, az más krízisországokkal szemben is megingatná a befektetők bizalmát.

Az Európai Központi Bank (EKB) támogatásának köszönhetően Olaszországot rövid távon nem fenyegeti sem refinanszírozási válság, sem valamely kereskedelmi bank rendezetlen tönkremenetele – jegyezte meg a német gazdasági szakember. A gazdasági krízis súlyosbodásával, a reform-erőfeszítések lankadásával, illetve a gondokkal küszködő bankrendszer szanálásának a megrekedésével azonban mindenképpen számolni kell, ami pedig hosszabb távon az államadósság kezelhetetlen mértékűre duzzadásához vezethet.

A népszavazás alkotmánymódosítást elutasító eredménye és a miniszterelnök távozási szándéka amellett, hogy nyomás alá helyezi az euró árfolyamát, Európát is komoly kihívás elé állítja. „Fennáll Európa szétzilálódásának a veszélye” – mutatott rá Clemens Fuest a lapinterjúban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »