Az IMF szerint elkerülhetetlen a mexikói peso gyengülése

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta Mexikó gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, arra figyelmeztetve, hogy a protekcionizmus kockázatokat jelent a második legnagyobb latin-amerikai gazdaságra.

Az IMF az ország szokásos éves felülvizsgálatának eredményéről kedden közzétett jelentésében közölte, hogy Mexikó hazai összterméke (GDP) idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal gyarapodhat. A júliusi prognózishoz képest mindkét adatot 0,4 százalékponttal rontották a valutaalap szakértői.

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump egyebek között azzal fenyegetőzött, hogy felmondja vagy újratárgyalja a szabadkereskedelmi megállapodásokat, köztük az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót tömörítő Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), 45 százalékos vámot vet ki a Mexikóban gyártott termékekre, és megadóztatja az Egyesült Államokban élő mexikóiak hazautalásait.

Mindennek fényében az IMF azt sugallja, hogy a protekcionizmus erősödéséből és a kereskedelmi akadályok növekedéséből származó folyamatos sokkra adott válaszként elkerülhetetlen a mexikói peso gyengülése az egyensúly helyreállításának érdekében.

A mexikói jegybank idén már négyszer emelte az alapkamatot, miközben a peso összeomlott azokra az aggodalmakra, hogy az árfolyam gyengülése felpörgetheti az inflációt. Az IMF úgy látja, nincs jele annak, hogy a gyengébb peso miatt erősödött a nyomás a fogyasztói árakra, ezért a kamatemelések ütemének lassítását tanácsolta a mexikói központi banknak.

Rövid távon szünetet kellene tartani a monetáris politika szigorításában, tekintettel arra, hogy a gazdasági növekedés mérsékelt, a peso leértékelődésének nincsenek másodkörös hatásai, a bérnyomás pedig korlátozott – mutattak rá az IMF szakértői, hozzátéve, hogy a jegybanknak a makroadatoktól függően kell cselekednie.

Mexikó gazdasági növekedése az előzetes adatok szerint – éves összevetésben – 2 százalékra lassult a harmadik negyedévben a második negyedévi 2,5, illetve az első negyedévi 2,6 százalékról. Másfél év óta először októberben elérte a jegybank 3 százalékos célszámát az infláció éves üteme.

  • Friss cikkeink Gazdaságpolitika rovatunkból:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »