Verhofstadt: Erdogan, Putyin és Trump az EU aláásásán dolgoznak

A török európai uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását szorgalmazta az Európai Parlament (EP) számos képviselője kedden délután a testület strasbourgi plenáris ülésén a jogállamiság törökországi helyzetéről folytatott vitában.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, „állandó párbeszédre és kölcsönösen előnyös megoldásokra” van szükség a felek között, márpedig szerinte azzal mindkét oldal csak veszítene, ha Törökország csatlakozási tárgyalásai eredménytelenül érnének véget. Mint mondta, fontos, hogy a szavakat felváltsa a cselekvés, a cél a törökországi demokrácia megerősítése. Leszögezte ugyanakkor, hogy amennyiben Ankara végül a halálbüntetés visszaállítása mellett dönt, azzal azt az üzenetet küldi, hogy az ország nem kíván részese lenni az európai családnak.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az EU „nem nézheti ölbe tett kézzel a törökországi eseményeket, nem lehet szó nélkül hagyni a történteket”, ezért be kell fagyasztani a csatlakozási tárgyalásokat. Aláhúzta, hogy nem a tárgyalások beszüntetését kezdeményezik, az egyeztetések viszont a jelenlegi helyzetben nem folytathatóak. A német politikus azt hangoztatta, hogy Európának szüksége van Törökországra, azonban egy demokratikus és stabil Törökországra.

Hasonló véleményének adott hangot Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője is. Szerinte az uniónak határozott politikai jelzést kell adnia, be kell fagyasztania a csatlakozási tárgyalásokat. Hozzátette, az Ankarával folytatandó párbeszéd lehetőségét viszont mindenképpen nyitva kell hagyni. Elmondta, a júliusi puccskísérletet követően átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban: 40 ezer embert bebörtönöztek vádemelés nélkül, 130 ezret elbocsátottak, 11 ezer tanárt felfüggesztettek az állásából, 36 polgármestert pedig lecseréltek. Hozzátette, az országban 140 újságíró van börtönben, ami a legmagasabb szám a világon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció vezetője arról beszélt, hogy új, őszintébb kapcsolatok kialakítására van szükség Törökországgal ahelyett, hogy az Európai Unió a tagság perspektíváját lebegtetve próbálna továbbra is nyomást gyakorolni Ankarára. A képviselő elismerte, hogy az EU-nak számításba kell vennie a geopolitikai tényezőket, ugyanakkor kijelentette, hogy nem folytatható a „szokásos ügymenet”.

Az uniós parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt támogatásáról biztosította a tárgyalások befagyasztásáról szóló indítványt, mondván, hogy az egyre autoriterebbé váló török rezsimmel folytatott egyeztetések az unió hitelének elvesztését vonják maga után. Felszólalásában Verhofstadt arra is kitért, hogy véleménye szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal és talán Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel együtt része az „autokraták azon körének”, akik az Európai Unió aláásásán dolgoznak.

Trump azon felvetésére, miszerint Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ügyvezetője lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete, Verhofstadt úgy reagált, hogy „egy bohóc Washingtonban több mint elegendő”.

Az EP plenáris ülése csütörtökön szavaz a török csatlakozási tárgyalások felfüggesztését célzó állásfoglalásról, amely ugyan jogilag nem kötelező érvényű, de szakértők szerint fokozná a nyomást az Európai Bizottságon.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »