Nem zavarja az infláció a brit jegybankot, nem lesz kamatemelés

A Bank of England kész eltűrni a célnál valamelyest gyorsabb inflációt, ha ezzel munkahelyeket menthet meg és segítheti a növekedést a brit gazdaságban – mondta pénteken a brit jegybank kormányzója.

A brit jegybank ezzel a bejelentésével lényegében arra a piaci feltételezésre reagált, hogy a font jelentős esése miatt veszélybe kerülhet a tartósan alacsony brit kamatszint, sőt, a jegybankot akár kamatemelésre is késztetheti a gyenge font miatt erősödő inflációs nyomás.

Mark Carney egy nottinghami lakossági rendezvényen kijelentette: a BoE nyáron, nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után azzal számolt, hogy a következő néhány évben 400-500 ezerrel emelkedhet a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában a referendum okozta reálgazdasági sokk miatt.

Carney szerint azonban a Bank of England ennek elkerülésére – és általában a sokkhatás enyhítése végett – hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik.

A brit kormány jelenleg 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »