Franciaországba vágynak az Olaszországban rekedt migránsok

Messze a calais-i Dzsungeltábortól – ahol a menekültek az Angliába tartó kamionokra próbálnak felszökni, hogy átjussanak a szigetországba – legalább ugyanennyien teszik kockára az életüket, hogy Észak-Olaszországból Franciaország déli csücskébe jussanak.

A határt az olasz Ventimiglia és a dél-francia Menton között manapság már csak „mini Calais”-ként emlegetik, és a helyzet napról napra súlyosbodik. Csak ezen a héten több, mint 11 000 embert mentett meg az olasz parti őrség, akik Líbiából érkeztek. Minden éjjel olyan emberek, akik a háború elől menekültek Szudánból vagy Líbiából – és most a Vöröskereszt vagy a Caritas által az olasz oldalon felállított táborokban kapnak ellátást – próbálnak meg átjutni észrevétlenül Franciaországba.

Az elmúlt évben 65,3 millió ember vált hajléktalanná a Szíriában és Afrikában dúló háborúk miatt, melyek elindították a menekülthullámot. Ez azt jelenti, hogy a világon minden 113. ember menekült, menedékkérő vagy lakóhelyét elhagyni kényszerült személy.

„Olaszországot nem, Olaszországot nem” – kántálja egy fiatal migránsokból álló csoport, egy azok közül, akik nap mint nap macska-egér játékot játszanak a francia határőrökkel. „Én személy szerint Montpellier-be szeretnék eljutni, mert egy francia hölgy beszélt nekem róla a hajón” – mondta egyikük.

A helyi Alpes-Maritimes megyei rendőrség elmondása szerint múlt héten 1 521 menekültet tartóztattak le, akiknek a 94 százalékát toloncolták vissza Olaszországba. Ebben az évben eddig összesen 24 344 határsértőt fogtak el. Az uniós jog szerint a bevándorlóknak abban az országban kell menedékkérelemért folyamodniuk, ahol belépnek az EU-ba, ezért Olaszországban egyre nagyobb a feszültség és a küzdelem a rengeteg érkező miatt.

  • A calais-i helyzetről

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »