Franciaország a menekültek szemével

Sajjad egy 19 éves afgán menekült, aki új életről álmodott Angliában. Ám mint sokan mások, ő is időtlen idők óta várakozik a Calais mellett létesült menekülttáborban. Sok migráns már úgy véli, Franciaország nem lenne olyan rossz választás. 

A tinédzser tavaly érkezett családjával. Elmondása szerint az ismételt próbálkozások arra, hogy átjussanak Nagy-Britanniába olyan veszélyekkel jártak, mely meggyőzte őket: adják fel és maradjanak Calais-ban. „Az életem fontosabb, mint Anglia. Az átkelés túl veszélyes, úgyhogy inkább itt kérünk menedékjogot” – mondta Sajjad, aki jelenleg intenzíven tanul franciául a tábor rögtönzött könyvtárában.

Az úgynevezett „Dzsungel” és lakói egy politikai vita középpontjában állnak, mely egyre csak fokozódik a Brexit és a közelgő francia elnökválasztás miatt.

  • Változások
A háború és a szegénység elől menekülve rengeteg menekült érkezett Calais-ba annak reményében, hogy Angliába jutva jobb életük lesz. Ezért ezrek próbáltak meg átjutni valahogy a szigetországba, ami csak 35 kilométerre van a francia várostól. Sokan úgy próbálkoztak, hogy Doverbe tartó teherautókra kapaszkodtak fel – sikertelenül. A táborban 7-9000 migráns tartózkodik, és mindegyik Angliába vágyik.

Legalábbis eddig így volt. A nemrégiben készült interjúk és felmérések alapján azonban – főként a szigorú biztonsági intézkedések miatt – úgy néz ki, sokan maradnának. „Ha egy pár hónappal ezelőtt megkérdezték az itt élő menekülteket, hogy inkább Angliába mennének, vagy itt maradnának, a válasz egyértelműen Anglia volt. Ez most változik.” – mondták többen.

Az EU mindeddig nem volt képes egységes döntésre jutni a migránsválságot illetően, ami a bevándorlás-ellenes és euroszkeptikus pártok – köztük a francia Nemzeti Front – erősödéséhez vezetett Európa-szerte.

Az év elején elkezdték felszámolni a kunyhók egy részét a táborban. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a kormánynak továbbra is eltökélt szándéka a tábor megszüntetése. Eközben Nagy-Britannia nemsokára egy négy méter magas és másfél kilométer hosszú betonfal építését kezdi meg, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását.

„Franciaország a jövő”

Mára közel 150 befogadó központot létesítettek Franciaországban, és szociális munkásokat küldenek mindenhová, hogy meggyőzzék a menekülteket: maradjanak. Azoknak, akik a „Dzsungelben” tartózkodnak, megmondják: „A calais-i határ le van zárva. Franciaország viszont tárt karokkal vár benneteket. Menjetek a befogadó központokba, pihenjetek és gondoljátok át, mit is akartok.”

Egyre több menekült felismerte, hogy Calais „zsákutca” és egyre többen érkeznek a befogadó állomásokra. „Ezelőtt több hely volt a központokban, mint kérelmező. Most több érkezőnk van, mint amennyi helyet biztosítani tudunk.” – nyilatkozta az egyik központ szóvivője.

Korábban írtuk: 

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »