Calais: Könnygázzal oszlatott a rendőrség

Több száz migráns – akik egyszerre próbáltak átjutni Angliába a ma már csak „Dzsungel” néven emlegetett calais-i menekülttáborból – csapott össze a rendőrséggel szerdán.

A rendőrök kénytelenek voltak könnygázgránátokat bevetni, hogy szétoszlassák a tömeget, mely a város kikötője felé igyekezett. Az összetűzés nem messze történt attól a helytől, ahol a britek megkezdték a hatalmas betonfal építését, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását. Ugyanis többször előfordult, hogy a menekültek megállították a forgalmat és megpróbáltak felszökni az Angliába tartó kamionokra.

Ugyanaznap korábban Nicolas Sarkozy néhai elnök – aki Calais-ban kampányolt, mert szándéka újra indulni az elnökségért az áprilisi választáson – megígérte, hogy különösen szigorúan fogja venni a bevándorlással kapcsolatos problémákat, ha megválasztják. Sarkozy a látogatás alatt elmondta, hogy Franciaország „nem Anglia védőbástyája” és ideje lenne újratárgyalni a migránsválságról szóló megállapodásokat.

A francia kormány közben újra hozzáfogott a sátortábor felszámolásához. Országszerte osztanák szét a tízezer migránst, ami ellen már számos település tiltakozott. A tábor lakói egyre erőszakosabban próbálnak feljutni a kamionokra, megkeserítik a helyiek életét is, akik főleg a közbiztonságra és a járványveszélyre panaszkodtak az elnökválasztási kampány részeként a településre látogató Sarkozynek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »