Calais: Könnygázzal oszlatott a rendőrség

Több száz migráns – akik egyszerre próbáltak átjutni Angliába a ma már csak „Dzsungel” néven emlegetett calais-i menekülttáborból – csapott össze a rendőrséggel szerdán.

A rendőrök kénytelenek voltak könnygázgránátokat bevetni, hogy szétoszlassák a tömeget, mely a város kikötője felé igyekezett. Az összetűzés nem messze történt attól a helytől, ahol a britek megkezdték a hatalmas betonfal építését, hogy megakadályozzák az Angliába vágyó illegális bevándorlók bejutását. Ugyanis többször előfordult, hogy a menekültek megállították a forgalmat és megpróbáltak felszökni az Angliába tartó kamionokra.

Ugyanaznap korábban Nicolas Sarkozy néhai elnök – aki Calais-ban kampányolt, mert szándéka újra indulni az elnökségért az áprilisi választáson – megígérte, hogy különösen szigorúan fogja venni a bevándorlással kapcsolatos problémákat, ha megválasztják. Sarkozy a látogatás alatt elmondta, hogy Franciaország „nem Anglia védőbástyája” és ideje lenne újratárgyalni a migránsválságról szóló megállapodásokat.

A francia kormány közben újra hozzáfogott a sátortábor felszámolásához. Országszerte osztanák szét a tízezer migránst, ami ellen már számos település tiltakozott. A tábor lakói egyre erőszakosabban próbálnak feljutni a kamionokra, megkeserítik a helyiek életét is, akik főleg a közbiztonságra és a járványveszélyre panaszkodtak az elnökválasztási kampány részeként a településre látogató Sarkozynek.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »