Máris visszatérhet Victor Ponta

Meg vannak számlálva Valeriu Zgonea napjai a képviselőház élén. A Szociáldemokrata Pártból (PSD) kizárt politikus utódja Victor Ponta volt kormányfő vagy Florin Iordache, a ház egyik alelnöke lehet – írja a román sajtót.

Mint ismert, Valeriu Zgoneát azért zárta ki soraiból a PSD, mert nyilvánosan kérte a két év felfüggesztett börtönre ítélt Liviu Dragnea pártelnök lemondását. A házelnök az döntés után közölte: önként nem fog távozni parlamenti tisztégéből.

​Lehetséges utódként már a Valeriu Zgonea kizárásáról szóló PSD-ülésen felmerült Victor Ponta neve. Liviu Dragnea hétfő este az egyik hírtelevíziónak megerősítette, hogy szívesen látná a volt miniszterelnököt a harmadik legfontosabb hazai közjogi méltóság tisztségében. Pártelnök azt mondta, már kedden szeretne tárgyalni Zgonea utódlásáról Pontával.

A volt miniszterelnökkel az a legnagyobb gond, hogy bűnvádi per zajlik ellene korrupció gyanújával. Ezért PSD-s források szerint elképzelhető, hogy mégsem Victor Ponta, hanem a képviselőház egyik alelnöke, Florin Iordache lesz a házelnök.

A házszabály szerint a házelnök leváltását csak annak a frakciónak a vezetője kezdeményezheti, amelynek soraiból a tisztségben lévő politikus kezdeményezheti. Visszahívásáról titkos szavazással, egyszerű többséggel döntenek a honatyák.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »