Szlovénia keményen válaszolt az újabb határzárra

  • Szlovénia felfüggesztette a vasúti közlekedést Horvátországgal.
  • Ljubljana arra számít, hogy az újabb határzár miatt most Szlovéniának kell megbirkóznia a menekültek áradatával.
  • Horvátország már a szlovén határra szállítja a náluk lévő menedékkérőket.
  • Zágráb és Szlovénia között viszont nincs kétoldalú megállapodás a menekültek átvételéről.
  • Ausztria egyelőre – amíg Németország beengedi a menekülteket – nem vezet be különösebb határellenőrzést.

Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a migránsok tömege Horvátország felől Szlovénián keresztül akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után. Horvátország autóbuszokkal szállítja a migránsokat a szlovén határra. Szombat hajnal óta már hét ilyen autóbusz érkezett két határátkelőhelyre.

A szlovén vasúttársaság péntek este jelentette be, hogy az állami hatóságok kérésére határozatlan időre felfüggeszti a közlekedést a horvátországi viszonylatban.

A szlovén rendőrség szóvivője szombat reggel közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy egy migránsokkal teli busz – nem tudta megmondani, hogy ez hány embert jelent – Gruskovjéba érkezett, és elkezdődött ott az érkezők regisztrálása. Azóta hat autóbusz érkezett a Gruskovjétól körülbelül ötven kilométerre északkeletre lévő Petesházára (Petisovci), amely a horvátországi Muraszerdahellyel szemben van.

A hat buszon lévő körülbelül háromszáz ember felét helyben regisztrálják, a többieket pedig a néhány kilométerrel északabbra lévő Hosszúfaluba (Dolgavas) vitték tovább. A regisztrálás után a migránsokat egy fogadóközpontba szállítják tovább az osztrák határ mellé, ahonnan már bárhova mehetnek tovább.

Nem hivatalos értesülések szerint körülbelül minden hat órában újabb menekültcsoport érkezik majd Szlovéniába Horvátországból.   

Néhány órával azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten közölte, lezárják magyar-horvát zöldhatárt péntek éjféltől, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Zágráb életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa. A Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) viszik, és három helyen, a macelji és a muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán léphetnek be Szlovéniába – tette hozzá.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv sem közös, hanem csak horvát terv.

Szlovénia egy hónapja, amikor az országot elérte az első jelentős migránshullám, már bevezette ugyanazt az intézkedést, amelyet most, akkor ez egy-két hétig volt érvényben.

Karl Erjevac szlovén külügyminiszter pénteken beszélt osztrák hivatali kollégájával, Sebastian Kurzcal, aki beszámolója szerint azt mondta neki, hogy Ausztria nem vezet be különösebb ellenőrzést a határán mindaddig, amíg Németország fogadja a migránsokat. „Ha Németország lezárja határait, akkor Szlovénia fontolóra veszi, hogy változtat a migránsok átvonulására vonatkozó politikáján. Felkészültünk egy új hullámra egyebek között a logisztikában is” – mondta Erjevac.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »