Egy méter kerítés sem épült még a román-magyar határon

Egyetlen méter kerítés sem került a román-magyar határra a műszaki zár építésének bejelentésétől eltelt egy hónapban – tudtuk meg a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található település, Kübekháza polgármesterétől.

Molnár Róbert felidézte: a kerítésépítés bejelentésének másnapján a magyar hadsereg vezérkari főnöke felmérte a terepet a hármas határ környékén, majd cölöpökkel kijelölték a műszaki zár helyét és munkagépekkel eldózerolták a határsávot, azóta azonban semmi mozgás nincs.

„Ez a szokásos magyar kapkodás. Hamarabb beszélünk, mint gondolkodunk. Nagy valószínűséggel letett erről a tervéről a kormányzat” – mondta a független polgármester, aki korábban bírálta a kerítésépítési terveket. A Maszolnak egy hónapja azt nyilatkozta, hogy a műszaki zár rontja a Kübekháza és a romániai Óbéba közötti kiváló kapcsolatokat.

Egyébként Bukarestben is sejteni vélik, hogy a magyar kormány letett a kerítésépítési terveiről. Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerda este azt nyilatkozta: egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy megépülne a kerítés a magyar-román határon. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy már nem feszült a két ország kapcsolata.

Mint ismet, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szeptember 15-én jelentette be, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány. Később pontosította, hogy a kerítés legalább 70 km-es lesz.

Budapest lépésének nem örültek Bukarestben.  A román külügy akkori állásfoglalása szerint az Európai Unió két stratégiai partnerségben levő tagállama közé kerítést építeni „nem helyes lépés politikai szempontból, az európai szellemiség szerint”.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »