Nem találták Fico belize-i számláit

Ütésváltással folytatódott az állítólagos belize-i számlák ügye, a rendőrség lezárta a vizsgálatot. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint Robert Fico kormányfő hazudik, a rendőrség nem vizsgálta meg beadványát rendesen, Fico szerint pedig Matovič hazudik, s távoznia kellene a politikából. Az Új Szó cikkét idézzük.

Már egy gondosan felépített szappanoperára emlékeztet Fico és Matovič hetek óta húzódó vitája. Az OĽaNO elnöke augusztus végén rukkolt elő a hírrel, hogy információi szerint a kormányfőnek és feleségének körülbelül 700 millió eurója van egy belize-i számlán. Az erről tanúskodó bizonyítékokat leadta a rendőrségnek, amely tegnap lezárta a vizsgálatot, mondván: Matovič állítása nem igazolódott be, Ficóéknak nincs számlájuk Belize-ben. Matovič szeptemberben kicsivel konkrétabb volt, amikor elárulta, hogy a pénz egy része, 8 millió euró egy manipulált belügyminisztériumi tender során került a szóban forgó számlára. Tegnap pedig kijelentette, jövő héten minden rendelkezésére álló dokumentumot átad a sajtónak.

Ki hazudik?

Nem sokkal azután, hogy a rendőrség pénteken közölte, a belize-i számla kapcsán indított eljárást befejezték, Fico sajtótájékoztatón nevezte hazudozónak Matovičot. „Nem ez az első eset, hogy ez az ember ilyen abszurd hazugságokkal rukkolt elő. Meggyőződésem, hogy ilyen alaknak semmi keresnivalója a politikában” – közölte a kormányfő, hozzátéve: kihallgatták a rendőrségen, s ő ott látta a Matovič által leadott bizonyítékokat. A szóban forgó 8 millió eurós províziót abszurdnak nevezte, ugyanis az egész tendernek szerinte nem volt ekkora értéke.

Szőnyeg alá söprés

Matovič 20 perccel később tartott sajtótájékoztatót, amelyet szokatlanul azzal kezdett, hogy papírra nyomtatott botrányelnevezéseket – például Gorilla – söpört a szőnyeg alá.

A korábban említett belügyminisztériumi gyanús tender négy- és hatkerekű motorkerékpárok vásárlásáról szól, a tender teljes értéke 22,4 millió euró, a belügyminisztérium eddig csak nyolcmillió euróért vásárolt technikát, de mivel a versenyt 48 hónapra írták alá, a maradék összeget később elkölthetik. „Tehát nem én hazudok, hanem Fico. A rendőrség nem akarta kivizsgálni ezt az esetet, mert Fico és barátai ezt egyszerűen nem akarták. Utasítást kaptak, hogy mielőbb söpörjék a szőnyeg alá az egészet, mert a választások közel vannak, s ennek minél előbb véget kell vetni, hogy a választók megfeledkezzenek róla. Mivel a szar is mindig fentről lefelé esik, a kormányfő utasításának mindenki eleget tett” – közölte Matovič hozzátéve: amikor az ő cégében indított vizsgálatot a rendőrség, akkor házkutatásokat tartottak, dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le, ebben az esetben viszont nem tettek semmit. „Csak egyszerűen kijelentették, Ficónak nincs Belize-ben számlája, és kész”.

Ezt követően Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is sajtótájékoztatót tartott, amelyre az újságírókkal együtt Matovič is elment, ám nem kérdezett semmit. Gašpar szerint a rendőrség a nyomozás során minden törvényt betartott, s minden rendelkezésre álló bizonyítékot megvizsgált. „Számlát nem találtunk” – mondta a rendőrfőkapitány. A nyomozók viszont még vizsgálják a szóban forgó tendert, s azt, megmanipulálták-e vagy sem, s vizsgálódnak Fico és felesége beadványával, akik lejáratás miatt jelentették fel az OĽaNO elnökét.

Fico forgatókönyve

Matovič az ellene lejáratás miatt kezdeményezett eljárást nevetségesnek nevezte. Szerinte ugyanis a vizsgálat megkezdéséről szóló jelentésben, amit a rendőrségtől két héttel ezelőtt kapott az áll, hogy a nyomozás azon valótlan állítások kapcsán indul, melyek szerint a kormányfőnek és feleségének számlái vannak Belize-ben. „Tehát ők két héttel azelőtt, hogy lezárták volna a vizsgálatot már tudták, hogyan fog végződni a nyomozás. Ha ezt a levelet tegnap kapom meg, a nyomozás befejezése után, akkor azt mondom oké. De két héttel korábban. Itt valószínűleg valaki rosszul olvasta el a Ficótól kapott forgatókönyvet és néhány nappal korábban kivitelezte azt, amit később kellett volna” – zárta le az OĽaNO elnöke.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »