Fokozná a védelmi együttműködést Peking és Teherán

Peking bízik abban, hogy Kína és Irán fegyveres erői között csakúgy, mint a két ország között megerősödnek a baráti kapcsolatok – mondta Csang Van-csuan kínai védelmi miniszter, amikor iráni partnerét fogadta hétfőn Pekingben.

A kínai tárcavezető az utóbbi időben megszaporodott magas szintű delegációcserékre és az élénkülő kiképzési együttműködésre utalva úgy vélekedett, hogy ezek mind a kölcsönös politikai bizalom kifejeződései.

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség szerint Hoszein Dehgán azt hangoztatta, bízik benne, hogy a két ország a jövőben is pozitív szerepet fog játszani a térségbeli béke és stabilitás megvédésében. Az iráni FARS hírügynökség a miniszterek találkozójáról azt emelte ki, hogy Csang stratégiai partnerének nevezte Iránt, Dehgán pedig a kapcsolatok elmélyítését szorgalmazta a védelmi, katonai és biztonsági területen.

Az iráni vendég ezzel kapcsolatban utalt a „közös biztonsági aggodalmakra”: a vallási szélsőségekre, a terrorizmusra, a kábítószer-csempészetre és a kalózkodásra. Kijelentette, hogy az atomfegyver-mentes Közel-Kelet Irán egyik stratégiai célja, s Izraelre utalva hozzátette: „a cionista rezsim” nukleáris arzenáljának leszerelése valamennyi térségbeli állam követelése.

Az elmúlt években több esetben is felmerült, hogy Kínának, illetve kínai vállalatoknak szerepük lehet a nyugati államok által gyanakvással figyelt iráni atomprogramban. A múlt hónapban például az Egyesült Államokban pert indítottak egy kínai és egy iráni férfi, valamint két iráni vállalat ellen, mert olyan műszaki eszközök Iránba irányuló exportját igyekeztek elősegíteni, amelyek urándúsításhoz használhatók. Peking tiltakozott a lépés ellen.

Kína korábban már hivatalosan kinyilvánította: nem szeretné, ha Teherán atomfegyverhez jutna, miközben nem látja akadályát annak, hogy Irán békés célú nukleáris erőművet építsen.

Irán a világ második legnagyobb kőolaj-felhasználójának, Kínának a harmadik legnagyobb olajforrása, az éves kínai felhasználás mintegy 12 százaléka érkezik Iránból. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 45 milliárd dollár körül volt. A perzsa állam gazdasági és pénzügyi tárcájának minisztere a múlt hónapban járt Pekingben.

Hétfői híradások szerint Kína az idei év első negyedében 6,87 millió tonna olajat vásárolt Irántól, 36 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez volt a legnagyobb ütemű bővülés 2011 negyedik negyedéve óta.

MTI - Trebitsch Péter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »