Ez lehet az ukrán válságra adott első válasz

Mintegy 21,4 milliárd koronát biztosít a cseh kormány 2015 és 2027 között a hadsereg hangsebességen felüli vadászgépeinek működésére – közölte Jirí Dientsbier emberi jogi miniszter, a kormány törvényalkotási tanácsának elnöke a kabinet hétfői ülése után újságírókkal.

A cseh légvédelem alapját a svéd JAS-39 Gripen vadászgépek alkotják. A cseh és a svéd fél márciusban egyezett meg a vadászgépek bérleti szerződésének meghosszabbításáról 2027-ig. A bérleti díj egyharmaddal lesz alacsonyabb a rövidesen lejáró eddigi szerződésben megállapítottnál.

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint Csehország évente mintegy 448 millió svéd koronát fog fizetni a 14 vadászgép bérléséért. Ez azt jelenti, hogy a 12 éves bérlet összege a jelenlegi árfolyamon mintegy 16,5 milliárd korona (csaknem 190 milliárd forint) lesz.

Prága és Stockholm több mint két évig tárgyalt a bérlet meghosszabbításáról, de a svédek hosszú ideig nem akartak belemenni a bérleti díj csehek által követelt csökkentésébe. A bérleti szerződés kiegészítése azt is tartalmazza, hogy a svédek a Gripeneket földi célok támadására is átalakítják. A függelék szerint a következő 12 évben a svédek összesen 25 cseh pilótát és 90 műszaki szakembert képeznek ki.

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripent. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona volt. Az első vadászgépek 2005 áprilisában érkeztek Csehországba. A cseh hadsereg elégedett a Gripenekkel.

Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket.

Kitekintő / MTI

Friss hírek