Rengeteg pénzt akar összekalapozni az ENSZ

Rengeteg pénzre lenne szüksége jövőre az ENSZ-nek, ha teljesíteni akarja humanitárius célkitűzéseit. Csak Szíriában hétmilliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy csökkenteni tudják a menekültek szenvedését. Emellett írunk az új német kormányról, a bankunióról szóló EU-s tárgyalásokról, azokról az amerikai nevelőszülőkről, akik orosz gyerekekkel csencselnek, és megmutatjuk a legújabb cseh közvélemény-kutatások eredményét is. Napi összefoglalónk következik.

Rengeteg pénzre lesz szüksége az ENSZ-nek

Történetének eddigi legnagyobb humanitárius felajánlását, 12,9 milliárd dollárt kíván összeszedni az ENSZ 2014-ben, és ennek felét kizárólag a szíriai helyzet rendezésére kívánja fordítani. Abban viszont senki sem biztos, hogy a világszervezet valóban képes lesz ennyi pénzt felhajtani: a legnagyobb donornak számító Egyesült Államok és az EU ugyanis komoly gazdasági válságtól küzd, miközben Kína az utóbbi évek szédületes gazdasági növekedése ellenére továbbra sem igazán hajlandó hozzájárulni a közös kasszához. Az idei évben egyébként 8,5 milliárd dollárról indult a licit, azonban a szíriai polgárháború miatt 13,6 milliárd dollárra növelték végül az igényeket, ennek viszont csak hatvan százaléka folyt be, így – ahogyan a humanitárius ügyekért felelős ENSZ-vezető, Valeria Amos nyilatkozott – nagyon sok éhes száj marad majd a világon.

A helyzet egyértelműen Szíriában a legrosszabb: itt a lakosság háromnegyedének lesz szüksége valamilyen segélyre, hiszen az évek óta tartó polgárháború milliók életét tette tönkre, miközbena legújabb becslések szerint már több mint hat millióan hagyták el otthonukat, és élnek menekülttáborokban, vagy alkalmi menedékben. Az ENSZ tervei szerint 2,3 milliárd dollárt költenének el Szíriában, míg 4,2 milliárd dollár menne el a szomszédos országokban lévő menekülttáborok fenntartására, az ott élő emberek helyzetének javítására.

Nem egyszerű azonban a Szíriában dolgozó ENSZ-munkatársak helyzete sem: bár mind a kormány, mind a felkelők azt mondják, hogy bárhová eljuthatnak, gyakorlatilag annyira nehézkes az egyes utak engedélyeztetése és a vízumok meghosszabbítása, hogy az ENSZ-esek inkább a bürokráciával harcolnak, mintsem valódi munkát végeznének. Persze lehet, hogy saját biztonságuk szempontjából mégis ez a legjobb, hiszen a segélycsomagokat, különösen pedig a orvosi eszközöket előszeretettel minősítik hadianyagnak a harcoló felek.

Ilyen lehet a bankunió

Az Európai Unió döntéshozói Strasbourgban a tárgyalások utolsó körében megegyezésre jutottak az új szabályok kérdésében, amelyekkel a fizetésképtelenné vált bankokat segítik majd a jövőben.

A bankmentésről szóló irányelv hierarchiát állít fel a hitelezők között egy újabb bankválság esetére. A részévényesek és a kötvénytulajdonosok kerültek a sor elejére, az adófizetők pedig a sor végére. A közpénzeket csak végső esetben használhatnák fel a bankok összeomlásának elkerülésére.Gunner Hökmark, a jogalkotás irányításával megbízott európai parlamenti képviselő azt nyilatkozta, hogy az új mechanizmus azt az üzenetet küldi a részvényeseknek és a hitelezőknek, hogy ők viselik majd a nehéz napok terheit a jövőben és nem az adófizetők.

Megvannak az új német miniszterek

Miután az SPD-tagság szombaton nagy többséggel áldását adta a koalíciós megállapodásra, végre elkezdhettek forogni a kerekek, amire Merkel már oly régóta várt. A szocdemek örömhíre után rövidesen ki is derültek az új miniszterek nevei:vannak visszatérők, fel-lebukók, illetve újonnan beszállók.

Széles mosolyokat küldtek a szocdem vezetők a kameráknak a szombati tagsági szavazás után. Volt is ok az örömre, az SPD-tagok igen meggyőző többséggel, 76 százalékkal szavazták meg a nagykoalíciós szerződést. Sigmar Gabriel és a többiek így nyugodt szívvel írhatják alá hétfőn Merkellel azt a megállapodást, aminek pontjairól lényegében már korábban megállapodtak. Jövő héttől így jöhet a négyötödös kormánypárti parlament, Angela Merkel harmadik beiktatási ceremóniája, valamint az új miniszterek igénybe vehetik régi-új minisztériumukat.

Hatalmasat bukott az ODS

Másfél hónappal az októberi választások után hatpárti képviselőház alakulna Csehországban. Az ANO átvette az vezetést, viszont az ODS kiesne a törvényhozásból.

A CVVM intézet által közzétett legújabb közvéleménykutatás szerint az Andrej Babis multimilliárdos által vezetett ANO 2011 mozgalom átvette a vezetést az októberi választások győztesétől. Az ANO 24,5%-on áll, míg a szociáldemokraták pártja, a CSSD csak 24%-on. A közvélemény-kutatás készítő ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a 0,5%-os különbség statisztikai hibahatáron belül van, az ANO népszerűsége viszont továbbra is töretlen a cseh választók között. Az októberi választásokhoz képest mindkét párt javított, akkor a CSSD 20,45%-ot, az ANO 18,65%-ot kapott.

Már az oroszok is nyomoznak az örökbeadások miatt

Orosz hatóságok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy az Egyesült Államokban tényleg orosz gyerekeket adtak-e árucikkekként tovább amerikai családok – áll a Reuters oldalán.

Moszkva azután tette meg lépését, hogy a Reuters újságírói feltárták Amerikában a külföldről örökbe fogadott gyerekeket online cserélgetik a családok egymás között. A 18 hónapig tartó oknyomozás után szeptemberben jelent meg a hírportál oldalán az anyag, ami szerint az örökbefogadott gyerekeknek, mint megunt háziállatoknak keresnek családot az interneten.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »