Magyarországra kerül az EU rendőrképzési ügynöksége

Első alkalommal lehet székhelye Magyarország egy európai uniós ügynökségnek: az EU belügyminiszteri tanácsának döntése értelmében Magyarország lehet a székhelye a nagy-britanniai Bramshillból hamarosan kiköltöző, uniós szintű rendőrképzési és szakmai együttműködési ügynökségnek, a CEPOL-nak (Collège européen de police).

Rendőrtovábbképzés európai uniós szintű szervezése és bizonyos mértékig irányítása a kiemelt profilja az ügynökségnek, amelyik különösen a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében folytat kiterjedt tevékenységet – foglalta össze a CEPOL tevékenységét Pintér Sándor magyar újságíróknak találkozva.

A belügyminiszter egyúttal örömének adott hangot, hogy az országba kerülő első uniós ügynökség erről a területről került ki, és „komoly bizalom” jelének minősített a kedvező döntést. (Magyarország nem sokkal a taggá válás után az akkor alakuló határellenőrzési ügynökség székhelyének a megszerzéséért volt először versenyben, ám akkor végül Varsó lett a befutó.

A CEPOL az EU belügyminiszteri tanács határozat alapján 2000-ben jött létre, működését 2005-ben módosították. Évente mintegy 70-100 képzést, szemináriumot, konferenciát szervez, és a közös szakmai normák elterjesztésén és erősítésén túl céljának tekinti a rendvédelmi szervek – Európai Unión belüli – határokon átnyúló tevékenységének a bátorítását is.

Az ügynökség 2000-ben a brit Bramshillben kezdte működését, itteni szerződésük jövő tavasszal jár le. Pintér Sándor szerint a 2014 őszén kezdődő új tanévet már a budapesti Ó utcai leendő új ügynökségközpontban indíthatják. A CEPOL évi köze 8,5 millió eurós költségvetésből mintegy 30-40 fős tanári gárdával működik, amelyik értelemszerűen szintén Budapestre helyezi majd székhelyét. Az ügynökség vezetője imár második négy éves ciklusban történetesen ugyancsak magyar: Bánfi Ferenc dandártábornok mandátuma 2014-ben jár majd le.

A CEPOL amúgy – a többi EU-ügynökséghez hasonlóan – saját munkaterv alapján, önállóan dolgozik, de bizonyos szakmai (és pénzügyi) elszámolással is tartozik az uniós intézmények felé. Napi munkája végzésekor támaszkodik az Europol és a Frontex éves jelentéseire, közvetlen szakmai irányítást az Európai Bizottság látja el, az Európai Parlament biztosítja a költségvetést, és léte tanácsi határozaton alapul.

Az Európai Unióban, a különböző uniós tagállamokban több mint 30 ügynökség működik. Az ügynökségek fontos szerepet játszanak az uniós szakpolitikák végrehajtásában, különösen a technikai, tudományos, képzési, működési és/vagy szabályozási jellegű feladatok terén.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »