Nincs katonai megoldás Szíriában

A szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, az egyetlen járható út a tárgyalásos, politikai megoldás – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A dél-koreai politikus a díszdoktori címet vette át az egyetemen, s azután tartott előadást.

Leszögezte: a szíriai rezsimet vegyifegyver-arzenálja feladására kötelező biztonsági tanácsi határozat „történelmi előrelépés” volt a két és fél éve tartó, eddig több mint 100 ezer áldozatot követelő konfliktusban.

„Ez győzelem volt a diplomácia számára” – fogalmazott.

Hangsúlyozta azt is: a válsághelyzetek megoldása mellett a világszervezet tágabb feladata, hogy biztosítsa a világ fenntartható fejlődését, és felszámolja a szegénységet. Arra biztatta hallgatóit, hogy legyenek világpolgárok, és szenvedélyesen és részvéttel viszonyuljanak a világ égető problémáihoz.

Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora a díszdoktori cím odaadományozásakor kiemelte, hogy Ban Ki Mun az ENSZ élén a szegényeket, a rászorulókat és az elnyomottakat szolgálta, az egyetem szenátusa ezen diplomáciai erőfeszítések miatt adományozta a díszdoktori címet neki.

„Örülök, hogy én is közgázos lehetek” – mondta Ban Ki Mun kitüntetésekor magyarul, az egyetem köznyelvben használt nevére utalva. A főtitkár a világszervezet összes dolgozója nevében vette át a címet, kiemelve, hogy az ENSZ és a Corvinus célkitűzései azonosak: mindkét intézmény egy jobb világ megteremtésén dolgozik.

Arra is emlékeztetett, hogy az emberi jogokért, illetve a szegénység ellen folyó küzdelem fontossága változatlan, és mindenkinek kötelessége felemelni a szavát egy jobb világért.

Ban Ki Mun beszédében elmondta azt is, hogy különleges szálak fűzik Magyarországhoz: 12 éves gyerekként az 1956-os forradalom megsegítését kérte levélben Dag Hammarskjöld akkori ENSZ-főtitkártól. Hozzátette: nem gondolta volna, hogy fél évszázaddal később ő áll majd a világszervezet élén, és most azon dolgozik, hogy neki ne legyen oka hasonló segélykérő leveleket kapnia.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: már csak kevesebb mint két és fél év van hátra az ENSZ által 2000-ben megfogalmazott millenniumi fejlesztési célok – köztük a szegénység és az éhínség globális felszámolása, az alapfokú oktatás a világ minden gyermekére való kiterjesztése, a nemek közti egyenlőség előremozdítása, a fertőző betegségek elleni küzdelem – megvalósítására kitűzött határidőig, ezért fel kell gyorsítani a folyamatokat, és új célokat kell kitűzni a fenntartható fejlődés biztosítására. Utalt a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára is.

„Nincs béke fejlődés nélkül, és nincs fejlődés béke nélkül” – fogalmazott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »