Nincs katonai megoldás Szíriában

A szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani, az egyetlen járható út a tárgyalásos, politikai megoldás – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A dél-koreai politikus a díszdoktori címet vette át az egyetemen, s azután tartott előadást.

Leszögezte: a szíriai rezsimet vegyifegyver-arzenálja feladására kötelező biztonsági tanácsi határozat “történelmi előrelépés” volt a két és fél éve tartó, eddig több mint 100 ezer áldozatot követelő konfliktusban.

“Ez győzelem volt a diplomácia számára” – fogalmazott.

Hangsúlyozta azt is: a válsághelyzetek megoldása mellett a világszervezet tágabb feladata, hogy biztosítsa a világ fenntartható fejlődését, és felszámolja a szegénységet. Arra biztatta hallgatóit, hogy legyenek világpolgárok, és szenvedélyesen és részvéttel viszonyuljanak a világ égető problémáihoz.

Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora a díszdoktori cím odaadományozásakor kiemelte, hogy Ban Ki Mun az ENSZ élén a szegényeket, a rászorulókat és az elnyomottakat szolgálta, az egyetem szenátusa ezen diplomáciai erőfeszítések miatt adományozta a díszdoktori címet neki.

“Örülök, hogy én is közgázos lehetek” – mondta Ban Ki Mun kitüntetésekor magyarul, az egyetem köznyelvben használt nevére utalva. A főtitkár a világszervezet összes dolgozója nevében vette át a címet, kiemelve, hogy az ENSZ és a Corvinus célkitűzései azonosak: mindkét intézmény egy jobb világ megteremtésén dolgozik.

Arra is emlékeztetett, hogy az emberi jogokért, illetve a szegénység ellen folyó küzdelem fontossága változatlan, és mindenkinek kötelessége felemelni a szavát egy jobb világért.

Ban Ki Mun beszédében elmondta azt is, hogy különleges szálak fűzik Magyarországhoz: 12 éves gyerekként az 1956-os forradalom megsegítését kérte levélben Dag Hammarskjöld akkori ENSZ-főtitkártól. Hozzátette: nem gondolta volna, hogy fél évszázaddal később ő áll majd a világszervezet élén, és most azon dolgozik, hogy neki ne legyen oka hasonló segélykérő leveleket kapnia.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: már csak kevesebb mint két és fél év van hátra az ENSZ által 2000-ben megfogalmazott millenniumi fejlesztési célok – köztük a szegénység és az éhínség globális felszámolása, az alapfokú oktatás a világ minden gyermekére való kiterjesztése, a nemek közti egyenlőség előremozdítása, a fertőző betegségek elleni küzdelem – megvalósítására kitűzött határidőig, ezért fel kell gyorsítani a folyamatokat, és új célokat kell kitűzni a fenntartható fejlődés biztosítására. Utalt a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára is.

“Nincs béke fejlődés nélkül, és nincs fejlődés béke nélkül” – fogalmazott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »