A német külügyminiszter támogatja az orosz javaslatot Szíria ügyében

A Die Zeit keddi vendégeként Guido Westerwelle elmondta, támogatni fogják az orosz javaslatot, mely alapvetően politikai síkon rendezné a szíriai válságot. A tervezet szerint Asszadnak nemzetközi felügyelet alá kell vonnia vegyifegyver-arzenálját, valamint alá kell írnia a vegyifegyver-tilalmi egyezményt. A német külügyminiszter szerint alkotmányjogi kételyeket is felvetne a német katonák csatlakozása egy esetleges amerikai katonai akcióhoz.

Úgy tűnik, hogy az orosz javaslat megmentheti az amerikaiakat a szíriai patthelyzet kapcsán. Legalábbis Barack Obamának remek kibúvóul szolgálhat Szergej Lavrov javaslata, így talán elkerülhető az arcvesztés. A hétvégén az EU-s külügyminiszterek Vilniusban üléseztek, amin John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vett. Guido Westerwelle a találkozó kapcsán kifejezte abbéli szándékát, hogy egy „határozott és világos” választ várnak a csúcs végén. Az uniós külügyminiszteri találkozó végén végül is csak egy kérdésben sikerült egyezségre jutni: meg fogják várni az ENSZ-jelentést, mielőtt bármiféle katonai beavatkozás mellett döntenének. Tehát lényegében megállapodtak abban, hogy semmilyen konkrétumban nem állapodnak meg.

A Die Zeit 25 perces keddi interjújában a német diplomácia vezetője az ENSZ-jelentés helyett már inkább az orosz tervezetet favorizálta. „Ez egy jó javaslat, nevezetesen, hogy Asszad összes vegyifegyverét nemzetközi felügyelet alá vonjuk, és ezután ezeket nem csak felügyelnénk, hanem tervek szerint meg is semmisítenénk…Most arról van szó, hogy nem csak szavakkal hanem hiteles cselekvéssel próbáljunk hatni a szíriai rezsimre.” Westerwelle egy követelést is megfogalmazott Damaszkusszal szemben, vagyis hogy írják alá a vegyifegyver-tilalmi egyezményt és lépjenek be a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezetbe. „Ha a damaszkuszi rezsim a javaslatot tényleg komolyan gondolja, akkor aláírja a szerződést”- így a német diplomácia vezetője.

Guido Westerwelle elismerte, nem hagyhatják figyelmen kívül a német közvélemény akaratát, amely egyértelműen ellene van a szíriai katonai beavatkozásnak. Ezen felül a német külügyminiszter idézte a német alaptörvényt is, amelynek értelmében német katonák külföldi bevetése csak ENSZ, NATO vagy európai uniós mandátum alapján lenne lehetséges.

A műsorvezető kérdésére, miszerint Szíria jövője szempontjából jobb lenne-e, ha Asszad maradna, Westerwelle nem tudott egyértelmű választ adni. „Az ellenzéknek való fegyverszállítás kapcsán mindig is nagyon tartózkodó voltam, és tartózkodó vagyok. A többi európai országgal a hátunk mögött mindig azt mondtuk, hogy a lázadóknak való fegyverszállítások növelik a térség kockázatát… Csak mert egy csoport dzsihádista Aszad ellen küzd, még nem teszi őket automatikusan a szövetségesünkké”. A német diplomácia vezetője kijelentette, hogy Aszadnak tartania kell magát a Genf-2 konferencián megfogalmazottaknak, tehát adott esetben le kell mondani a hatalomról.

„Addig is időt nyertünk az új tervezettel”- fogalmazott Westerwelle. Ami igazából jó mindenkinek, a Kongresszustól a Kremlig, egyedül a szíriai embereknek nem, akiknek minden nappal kilátástalanabbá válik a jövőjük.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »