Európa élvonalában az érintésmentes bankkártyák terén

A forgalomban lévő bankkártyák egyharmadával lehet érintésmentesen, a PIN kód megadása nélkül fizetni Szlovákiában, és ugrásszerűen emelkedik az ilyen típusú fizetések aránya. Itt a legtöbb az egy főre jutó kártyák száma.

A második negyedévben 80 százalékkal nőtt az érintésmentes fizetések száma, az első félévben összesen 2,5 millió ilyen jellegű tranzakció történt Szlovákiában a Szlovák Bankkártyaszövetség adatai alapján. 18 százalékkal nőtt a kiadott érintésmentes kártyák száma egyetlen negyedév alatt.

Európát tekintve az élvonalban van Szlovákia a technológiát tekintve, az egy főre eső érintésmentes kártyák számában első, az érintésmentes termilálok terén pedig a második helyen áll az ország, a gépek 30 százaléka képes az érintésmentes kommunikációra a kártyával.

A technológiát, amellyel bizonyos értékhatárig – jellemzően 20 euró – anélkül lehet fizetni, hogy behelyezné a leolvasóba és megadná a PIN-kódot a tulajdonosa, már 5 éve bevezették a szlovákiai piacra. A MasterCard szerint azon emberek 94 százaléka, aki hallott már a fogalomról, be is tudja azt azonosítani, és nagyon gyorsan megtanulták annak használatát.

Ami a visszaéléseket illeti, a MasterCard szerint gyakorlatialg nulla ezeknek az aránya. Ha mégis történik ilyesmi, többnyire az ügyfél durva figyelmetlenségéről van szó, aki elveszíti vagy ottfelejti valahol a kártyát.

Az összesen 4,7 millió, Szlovákiában forgalomban lévő bankkártyából 1,7 milliót lehet érintésmentes fizetésre használni, a piacvezető a Tatra Banka, több, mint 600 ezer ilyen kártyával. A VISA tájékoztatása szerint a társaság szlovákiai forgalmának közel 10 százaléka zajlik érintésmentesen.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

feil.hu

Ismerd meg a gyémántok új színeit! (x)

A gyémántok ragyogása már régóta magával ragadja az emberek képzeletét. De talán kevesen gondolták volna, hogy ezek a csodás drágakövek nem csak fehérben varázsolhatnak el minket. A színes gyémántok különleges világa tele van lehetőségekkel és izgalommal.

Read More »