Obama a francia elnökben talált szövetségesre

A szíriai konfliktus megoldása minden mást háttérbe szorított a héten, a Szentpétervárott tartott G20 csúcstalálkozón. A megosztottság feltűnő volt, a nemzetek nem tudtak egységesen megállapodni egy esetleges katonai támadást illetően.

Mindeközben a Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke és Francois Hollande francia elnök fontos tárgyalásokat tart a G20 csúcstalálkozón, Oroszországban.

A franciák már a G20 előtt parlamenti tárgyalásokat kezdeményeztek az ügyben, de szavazásra akkor nem került sor. Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint először a nagyhatalmaknak kellene egyeszségre jutniuk a kérdésben, és csak azután vonni be a szíriai rezsimet a tárgyalásokba. Ugyanakkor a France Info francia rádiónak úgy nyilatkozott: megpróbálják meggyőzni Vlagyimir Putyin orosz államfőt arról, hogy szükség van a katonai beavatkozásra Szíriával szemben.

Hollande ezzel összefüggésben azt is hozzátette: tényként kezelik a vegyi fegyverek bevetését, de meg kell várni az ENSZ szakértőinek vizsgálatát. 

Mindenesetre a francia elnök személyében Obama támogatásra találhatott, hiszen Hollande Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnökkel egyetértésben többször is kijelentette, hogy nekik kézzelfogható bizonyítékaik vannak a vegyi fegyvereket illetően, hangsúlyozván, hogy „az ártatlan életek pusztítását nem hagyhatják büntetlenül”. 

Zsoldos Diána

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »