Only One Time – Lejárhat az óraátállítások ideje az EU-ban

Kampányt indított Petr Šilar cseh politikus, amelynek célja, hogy eltöröljék az óraátállítást az Európai Unióban – írja a Radio Praha. A kezdeményezéssel szimpatizálók augusztus elseje óta online aláírásukkal támogathatják az ügyet, egyelőre csak Csehországban és Szlovákiában, de a szignógyűjtés a jövőben több tagállamra is kiterjed majd.

Az Only One Time névre keresztelt kampányt vezető kereszténydemokrata politikus Csehországban már számos alkalommal kezdeményezte az óraátállítás megszüntetését, javaslatai azonban nem leltek támogatókra a törvényhozók körében. Mivel az EU tagállamaiban központi szabályozás szerint mindig azonos időben történik a tavaszi és az őszi óraátállítás, Šilar úgy döntött, uniós színtérre viszi a kezdeményezést.

Az európai polgári kezdeményezéséhez egymillió támogatóra van szükség minimum hét tagállamból. Az aláírások leadása online történik, ehhez egy előzetes regisztráció szükséges. Augusztus elseje óta Csehországban és Szlovákiában a támogatók már le is adhatják virtuális kézjegyüket, a későbbiekben pedig Németországból, Lengyelországból, a Benelux államokból és a skandináv országokból is lehetőség nyílik majd erre. Ha egy éven belül összegyűlik az egymillió aláírás, akkor a kezdeményezés az Európai Parlament elé kerül, és az Európai Bizottság is tárgyal majd róla.

Számos mérés kimutatta, hogy máig nagy mennyiségi villamosenergia takarítható meg az óraátállításokkal, hazánkban ez a tavalyi évben 120 gigawattóra megspórolt energiát jelentett a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint. Az ellentábor azonban jóval szkeptikusabb, sokak szerint az energiamegtakarítás nem számottevő, például azért sem, mert a légkondicionálók nyaranta sok energiát emésztenek fel.

Az energiatakarékosság megkérdőjelezése mellett negatív szempontként merül fel, hogy a félévente történő átállítások sokak szervezetére megterhelően hatnak, akár egy-két hétig is eltarthat, amíg a belső biológiai óra alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Leggyakrabban fejfájás, fáradékonyság, alvászavarok és a koncentrációképesség csökkenése kíséri az óraátállításokat. Petr Šilar szerint szerte Európában rengetegen küzdenek ezekkel a problémákkal, ezért is tartja fontosnak, hogy az országok megszabaduljanak a kellemetlen rutintól.

Amennyiben sikerrel jár, az Only One Time jövő nyáron kerülhet Brüsszel elé. Fontos kérdés lehet a jövőre nézve, hogy melyik időszámítás legyen az, amit megtartanak, hiszen míg a skandináv országok a nyári, addig a mediterrán államok a téli időszámítás mellett maradnának. Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban már korábban leáldozott az átállításoknak, ezek az országok a nyári időt tették állandóvá.

Kun Ibolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »