Médiatanács: a testület tiszteletben tartja a jogállami normákat

Nem igaz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bírósági ítéleteket hagyna figyelmen kívül – reagált Kiricsi Karola, a hatóság szóvivője Lydia Gall, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet Balkánnal és Kelet-Európával foglalkozó kutatójának a European Voice című brüsszeli lap szerdai számában megjelent cikkére.

A médiahatóság szóvivője levélben tájékoztatta a HRW kutatóját a médiatanács és a Klubrádió közötti jogvitát érintő kérdésekről. 

Kiricsi Karola levelében kifejtette: azért tartja fontosnak a kutató tájékoztatását, mert egy olyan tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezet szavára, mint a HRW, sokan figyelnek a világban, ezért nem lenne szerencsés, ha annak bármelyik szakértője hamis információk alapján jutna hamis következtetésekre.

A szóvivő felhívta a cikk szerzőjének figyelmét arra, hogy ez nem az első ilyen eset lenne, hiszen a HRW ez év elején már közzétett egy jelentést a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban, amelynek súlyos tárgyi tévedéseiből arra lehetett következtetni, hogy a jelentéstevők még a magyar médiatörvény szövegét sem olvasták el alaposan. 

Kiricsi Karola levelében visszautasította a cikk szerzőjének azon állítását, mely szerint a médiatanács bírósági ítéleteket hagyna figyelmen kívül. 

„A médiatanács minden esetben tiszteletben tartja a jogállami normákat, és kizárólag e normák alapján jár el, nem is tehetne másképp. Így jár el minden jogvitás ügyében, és így jár el a Klubrádióval folytatott jogvitáiban is” – áll a levélben, amely szerint a médiatanács pontosan a bíróság ítéletének tett eleget azzal, hogy alaki érvénytelenség miatt az összes indulót kizárta a Budapest 95,3 MHz-re kiírt frekvenciapályázatból. 

A magyar médiaszabadság helyzete miatti aggodalmakkal kapcsolatban a hatóság szóvivője levelében emlékeztet arra, hogy nemrégiben volt olyan politikai erő, amelyik azért támadta meg a Népszava című napilap szerkesztőségét, mert az egy magáncég hirdetésének adott helyet a lapban. 

„Sajnálatos, hogy a magyar sajtószabadság e súlyos megsértése miatt a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségén kívül senki sem hallatta a hangját. Még a Human Rights Watch sem” – áll a levélben.

Lydia Gall, a HRW nemzetközi emberi jogi szervezet Balkánnal és Kelet-Európával foglalkozó kutatója a European Voice című brüsszeli lap szerdai számában a Klubrádió ügyéről azt írta, hogy Magyarországnak nem áll szándékában, hogy odafigyeljen a médiaszabadság javítását szorgalmazó EU-felszólításokra.

MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »