Egy sztrájk küldheti padlóra Egyiptomot

Mohamed Murszí, a nemrégen megválasztott egyiptomi elnök ezen a héten néz szembe az első kihívásokkal. A textilipar dolgozói sztrájkolni kezdtek, ami a napokban már az agyagműves szektorra is átterjedt és veszélyezteti az ország gazdasági stabilitását is. A nem megfelelő munkahelyi körülmények és minimálbér nagysága már negyedik napja kényszeríti a munka beszüntetésére a Misr Spinning and Waving, a legnagyobb textilgyár és más állami cégek alkalmazottait.

A Nílus torkolatánál fekvő Mahali városában mintegy 23 ezer ember sztrájkol és követel legalább 1500 egyiptomi font havi bért, ami körülbelül 57 ezer forint, a jelenlegi 700-1000 egyiptomi font helyett. A szektorbeli más állami cégektől még 12 ezren csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A textilipar sztrájkja nem új keletű az országban, már 2008-ban is annak reményében kezdtek el tüntetni a munkások, hogy jobb körülmények között dolgozhatnak és élhetnek egy demokratikus berendezkedésű országban, de az új kormány sem hozott változást. Egyiptomban mintegy 300 ezer ember dolgozik ebben a szektorban, de eddig nem okozott ekkora gondot a vezetésnek.

Az ország első számú exportterméke a textil, ezért termelése közvetlenül hat a gazdasági helyzetre. A Világbank adatai szerint a GDP növekedés 25 százalékát átlagosan az export adja, ami az utóbbi években jelentősen csökkent. A 2011-2012-es költségvetési évben a folyófizetési mérleg deficitje már 11,2 milliárd dollárra rúgott kilenc hónap után.

Kántor Adrienn

Friss hírek