Az Afrika Unió is fellép az M23 ellen

Az Addis Abebában tartott Afrika Unió (AU) csúcstalálkozón az összegyűlt állam- és kormányfők megegyeztek, hogy a szervezet fegyveres erővel is fellép a kelet kongói lázadó csoport, az M23 ellen.

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) és Ruanda elnöke félretéve a nézetkülönbségeket, személyes találkozójuk után aláírtak egy paktumot a kelet kongói lázadók kérdésének rendezésére. A Joseph Kabila (KDK) és Paul Kagame (Ruanda) által aláírt megállapodás egy nemzetközi fegyveres erő felállításáról rendelkezik, aminek a kelet kongói észak és dél Kivu provinciában elharapódzott erőszak megfékezése lesz a feladata – adta hírül az Al Jazeera.

A megállapodás azért is különösen jelentős, mert a két ország viszonya korántsem felhőtlen. A múltban háborúztak is egymással, és azóta is rendszeresen vádolják egymást a másik területén pusztító lázadó csoportok támogatásával, de ezt mindkét fél tagadja. A több mint fél órás megbeszélés után a két fél szerint a légkör kiváló és barátságos volt.

Eredetileg a megállapodást a Nagy Tavak Régió külügyminiszterei készítették, miután az elmúlt hónapban az M23 komoly sikereket ért el kelet kongóban, megfutamítva a kormánycsapatokat, megöltek egy indai ENSZ békefenntartót és a KDK és Ruanda közti viszony is elharapódzott. A KDK az M23 felfegyverzésével vádolta Ruandát, amit az ENSZ bizonyítékai ellenére következetesen tagadnak.

A biztonsági paktum értelmében az aláírók együttműködnek az ENSZ-szel és az AU-val egy semleges nemzetközi fegyveres erő felállításáért, hogy letörjék az erőszakos lázadókat. Nyugati diplomaták, köztük amerikai diplomaták is erősen kérdésesnek tartják, hogy az új misszió tagjait honnan is töltik majd fel. A jelenlegi ENSZ misszió, a MONUSCO több mint 17 000 embert számlál – diplomaták véleménye szerint a viszont a misszió erősítésre szorul.

A közel két évtizede tartó kelet-kongói krízisben eddig több millió embert öltek meg, csonkítottak meg vagy üldöztek el otthonukból. Ruanda és a KDK közeledése mellett a csúcstalálkozó másik áttörése a két Szudán tárgyalóasztalhoz ültetése volt, hogy dűlőre jussanak a két ország közti viták felett.

Rabb Imre

Friss hírek