Még szigorúbban védenék a fogyasztókat

Ismét terítéken a fogyasztók védelme, ezúttal a bébiételek és a gyógyászati célú élelmiszerek címkéjére vonatkozó előírásokat szigorítaná az EU. Ennek oka, hogy álláspontjuk szerint, sok esetben még most sem egyértelmű, hogy kik fogyaszthatják az adott terméket.

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk róla, hogy a fogyasztók védelme érdekében az Eu célul tűzte ki a távértékesítésre vonatkozó szabályok szigorítását. A szabályozás célja volt az egységes piac megfelelő működésének és a fogyasztók bizalmának növelése a határon átnyúló vásárlások terén. Emellett a szabályozás keretében biztosítani akarták, hogy a fogyasztók elegendő és pontos információval rendelkezzenek a tervezett vásárlással kapcsolatban.

Ezt követően az élelmiszerek címkéi tartalmi előírásainak szigorítását tűzték ki célul, ennek keretében előírásként szerepelt, hogy az élelmiszerek címkéinek tartalmaznia kell a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, mesterséges transzsírok, cukor és só mennyisége) olvashatóan és táblázatos formában, meghatározott élelmiszerek esetében, mint például a marhahús, a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihús, a méz, az olívaolaj vagy a friss gyümölcsök és zöldségek a csomagoláson meg kell jelölni a származási országot.

De nem csak az élelmiszereket érintették az új címkézési szabályozás tervezetek, ezt követően minden egyes ruházati terméken egyértelműen fel kell tüntetni, ha az állati eredetű anyagot tartalmaz, vagyis minden egyes textilterméken világosan jelezni kell, ha az állati eredetű anyagot, például bőrt vagy szőrmét, tartalmaz. Ezenfelül itt is előírás volt a harmadik országok esetében, hogy a harmadik országokból származó és ott előállított textiltermékekre kötelezően kitegyék az eredet országot jelölő „Made in” címkét.

Az Európai Bizottság a jelenlegi szabályozás egyszerűsítését javasolja, külön figyelmet fordítva a speciális célcsoportokra, mint például a csecsemőkre vagy a gyógyászati kezelés alatt állók számára készült termékekre. A javaslat még az EP-nek és a Tanács jóváhagyására vár.

„A mostani rendelet a leginkább kiszolgáltatott csoportokat, a csecsemőket, a kórházi betegeket és a gluténre allergiásokat célozza. Ezek a személyek a lakosság 1–5%-át teszik ki. Belgiumban az arányuk 2%. A szabályok speciális termékekre vonatkoznak, amelyek például a gluténmentes és az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek alapját jelentik.”

A cél a címkézésre vonatkozó szabályok megerősítése, a termékek minőségének és biztonságának garantálása. Például egyértelműen meg kell határozni, hogy bizonyos összetevőkből, mint például a gluténből mennyit tartalmazhat egy termék.

Az EU célja egyszerűbb és koherensebb szabályok elfogadása, mely egyértelmű és világos előírásokat tartalmazna a termékek címkéinek tartalmi előírásaira vonatkozóan.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek