Bevezetik a szegények pénzét

Az egy 10 évvel ezelőtti Oscar-díjra jelölt brazil filmdrámából ismert „Isten városa” nevű, Rio de Janeiro-i  nyomornegyed helyi pénzt vezet be a kereskedelem ösztönzésére, s azzal a „hátsó” szándékkal, hogy az erőszak és a bűnözés bélyegét lemossák magukról.

A kizárólag ebben a kerületben használatos, a brazil hivatalos pénznemmel egyenértékűnek számító valután  – az úgynevezett „CDD”-n (Cidade de Deus – „Isten városa”) -megjelennek a Rió de Janiero keleti részének jellegzetességei is – számol be a BBC Mundo.

A programot egy közösségi bank által működtetett rendszerben indítják útjára, amely hitelt nyújt a CDD fedezeteként, a helyi lakosok befektetési kedvének erősítésére, illetve vásárolóeszközként használva akár 10 százalék kedvezményt is biztosítanak az igénybevevőknek. A kibocsátók szerint a CDD-t nem lehet majd hamisítani. 

„A projekt célja a vagyongyarapodás, illetve hogy a helyi lakosok által termelt nyereség a közösségen belül maradjon és visszaforgatva növekedést eredményezzen” – mondta Marcelo Henrique de Costa a kezdeményezést felkaroló riói prefektúra gazdasági fejlődésért felelős titkára.

(Egy jelenet a filmből – kizárólag 18 éven felülieknek!)

A helyi pénz bevezetésének ötletéhez az is hozzájárult, hogy a kerületben magasak az árak, emellett a helyi vállalkozások nehezen jutnak hitelekhez, és általánosságban rossz minőségű termékeket állítanak elő.

A riói Prefektúra közlése szerint eddig 87 üzlet csatlakozott a kezdeményezéshez a városrészben, de várhatóan ez a szám növekedni fog. 

A ’60-as években kialakított „Isten városa”  csak egyike a fővárost körülvevő közel 700 úgynevezett „favelának”, nyomornegyednek. Idővel kialakultak a gettók saját törvényei, és felütötte a fejét a „marganalitás” –  a legkülönbözőbb csoportok , hajléktalanok, bűnözők, bevándorlók és menekültek által gerjesztett bűnözés, alternatív életvitel –, ezzel az erőszak és a kábítószer-kereskedelem által uralt lakónegyeddé alakultak át.

Ezt a nyomorúságos valóságot jelenítette meg Fernando Meirelles az „Isten városa” című filmjében is, amely Paulo Lins 2002-es, saját tapasztalatain alapuló regényét dolgozza fel, és a szervezett bűnözés következtében kialakult háborús helyzetről szól. A nemzetközi kritikusok kedvező fogadtatása és a négy Oscar-díj jelölés világhírűvé tette ezt a nyomornegyedet. „Küzdj, és nem éled túl… Fuss, és soha nem menekülsz” – hangzik a film jelmondata. 

Costa szerint a biztonság javuló tendenciát mutat a Békefenntartó Rendőri Egység 2009-es bevetése óta, és jelentősen csökkent a fiatalok által elkövetett gyilkosságok száma. 

Mindazonáltal a tervnek nem kevés kihívással kell szembenéznie a 65 ezer fős lakosú „Isten városa” jellegzetességeire tekintettel, de azt remélik, hogy hasonló projektek valósulhatnak majd meg Rio de Janeiro más nyomornegyedeiben is.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek