Magyar olajjal kenték a horvát korrupciós gépezetet?

Július 18-án a késő esti órákban igen jelentős rendőri felügyelet mellett tért haza Ivo Sanader, Horvátország egykori kormányfője, akit többek között azzal gyanúsítanak a délszláv ország hatóságai, hogy tízmillió eurónyi kenőpénz fejében segítette hozzá a MOL-t jelenlegi pozíciójához a horvát piacon.

Jadranka Kosor miniszterelnök asszony elődjének hazatérése minden bizonnyal felbolygatja majd a horvát közéletet, mely már így is az év végére tervezett országgyűlési választások lázában ég. Ezért is különleges jelentőséggel bír a korrupciós botrányok tömkelegébe keveredő Sanader horvátországi felbukkanása, hiszen a horvát kabinet egykori vezetője korábban mindent megtett annak érdekében, hogy elkerülje hazája igazságszolgáltatását.

Ivo Sanadert tavaly decemberben nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe az osztrák hatóságok, majd idén tavasszal döntés született a politikus kiadatásáról is, melyet azonban az egykori kormányfő jogi képviselői megfellebbeztek arra hivatkozva, hogy ügyfelük nem kapna tisztességes eljárást a zágrábi igazságügyi szervektől.

Május közepén a horvát sajtónak nyilatkozó nemzetközi jogi szakértők többsége azt sem zárta ki, hogy akár egy évig is elhúzódhat az ügy, s Sanader addig biztosan elkerülhette volna azt, hogy valamely horvát bíróságon találja magát a vádlottak padján. Éppen ezért óriási meglepetést okozott, mikor alig egy hónappal később az egykori kormányfő ügyvédei bejelentették, hogy Sanader mégis kész hazatérni, s mielőbb tisztázni kívánja magát az ellene felhozott vádakkal szemben.

A legfrissebb szál

Ivo Sanadert és ténykedését összesen hat szálon vizsgálják a horvát hatóságok, ezek közül pedig a Magyarországon is leginkább ismert MOL-INA ügylet nevezhető a legfrissebbnek. A legújabb vádpont érdekességét a magyar vonal mellett csak tovább növeli, hogy annak kirobbanása alig fél nappal követte Sanader hazatérési szándékának kijelentését.

Az eset által keltett hullámok azonban nem álltak meg a déli határon, s valóságos szökőárként érkeztek meg Budapestre is, melyben nem kis szerepet játszottak azok a magyar újságírók, akik a horvát sajtó meg nem erősített információit itthon már kész tényként közölték. Ennek rövidtávú következménye pedig nem lehetett más, mint a MOL papírjainak jelentős értékvesztése.

A botrány kirobbanását követően csak idő kérdése volt, hogy egyes horvát politikai erők a MOL és az INA között fennálló kapcsolatok felülvizsgálását követeljék, s nem mellesleg ezzel a lépéssel próbálják meg kivívni a nemzeti érzelmű szavazók jövőbeni támogatását. Ha azonban a MOL valóban elveszítené az INA-ban lévő vezető pozícióját az már nem kis mértékben sértené Magyarország gazdasági érdekeit, éppen ezért Orbán Viktor is kizárta annak lehetőségét, hogy a két társaság között fennálló szerződéseket a közeljövőben módosítsák.

Politikai vagy gazdasági okok állnak a háttérben?

Az utóbbi napok történései előbbit látszanak alátámasztani, hiszen a magyar Legfőbb Ügyészség megtagadta a horvát társszervek jogsegélyre vonatkozó kérelmét, melyet nem tehetett volna meg nyomós ok nélkül. Nemzetközi jogi szakértők véleménye szerint ilyen indok lehet, ha politikai érdekek merülhetnek fel a háttérben.

A politikai érdekekhez fűződő vonalat az is erősítheti, hogy a horvát sajtó értesülései szerint az Ivo Sanader elleni per előreláthatólag októberben kezdődik, vagyis éppen az országgyűlési választásokat megelőző kampány legviharosabb időszakában.

Ugyanakkor a MOL elleni támadásokat is figyelembe véve a politikai és gazdasági okok összességéről is beszélhetünk. Sőt az ügy hatása a magyar olajtársaság részvényeinek árfolyamára, illetve annak sorozatos zuhanására, még egy a háttérben megbújó nemzetközi szereplő manipulációs törekvéseit sem engedik végleg kizárni.

Az ügy nemzetközi szálai negatív hatással lehetnek Budapest és Zágráb mindezidáig kitűnő kapcsolatára is, s bár az elemzők többsége bízik ennek elkerülésében, Magyarországon mégis sokakban visszatetszést keltett, hogy a botrány közvetlen hazánk uniós elnökségét követően pattant ki. Egy olyan féléves periódus után, melynek célkitűzései között az első sorban szerepelt Horvátország integrációs törekvéseinek mielőbbi előmozdítása.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek