Virágzik a katasztrófaturizmus Aknaszlatinán

A kárpátaljai Aknaszlatinán tovább dübörög a turisztikai biznisz. De miért is ne, amikor továbbra is van víz a tómedrekben és a fürdőhelyeken? A szakértők véleménye szerint azonban emberi mulasztás következtében az aknaszlatinai helyzet teljesen ellenőrizhetetlen, és a terület süllyedése tovább folytatódik, írja az ua-reporter.com.

Maga az üdülőterület is egy nagyjából 100 méter mély katlanban található. De persze az is lehet, hogy mélyebben…  Az itt álló lakóházak és üdülőközpontok tulajdonosai és üzemeltetői azonban azt nem veszik figyelembe, hogy a beomlott bányák a területtől csupán 500 méterre találhatók.

Aknaszlatina problémája az utóbbi években került újra a figyelem középpontjába. Igazi problémát azonban leginkább azok számára jelent, akik betegségüket kezeltették az egykor még működő allergológiai központban.

A katasztrófa okáról több ezer papírlapot teleírtak már. Az ukrán állam szerint a katasztrófát az emberi felelőtlenség és mulasztás okozta, ugyanis a bánya működtetői gyakorlatilag 20 éve nem fordítottak gondot a vízelvező csatornák karbantartására.

Aknaszlatinán a problémák nagyjából 10 évvel ezelőtt kezdődtek, 2002-ben, amikor az utolsó bányát is elkezdte elönteni a víz. Óránként 80 köbméter víz ömlött a tárnába. Napjainkban ez a szám már 260-300 köbméter óránként.

A vizet az utolsó percig szivattyúzták, egész addig, míg a helyzet már kritikussá nem vált. Akkor úgy döntöttek, hogy ezután már csak a 9-es tárna megőrzésére fognak koncentrálni. Azóta a sótermelést végző cég gyakorlatilag leállította a működését az aknaszlatinai sóbányákban.

2010 májusában egy földcsuszamlás teljes mértékben tönkretette a szellőztető aknákat. Az addig még a 8-as számú bányarészben működő orvosi rendelést felfüggesztették, és az allergológiai kórházat bezárták.

A föld alatt végbemenő folyamatokról azonban a földfelszín fölött élők nem igazán akarnak törődni. Az üdülőközpontok idén is nyitott kapukkal várják a turistákat, s miért is ne tennék, hisz a tómedrek tele vannak vízzel… Na de vajon honnan származik ez a víz? Az alig 500 méterre található beomlott és elöntött bányákból.

A szakértők véleménye szerint a helyzet nyomon követése és a szabályozása lehetetlen, mivel nincs lehetőségük és módjuk arra, hogy megfigyelési pontokat szereljenek fel az elöntött tárnákban. Ily módon a lehetséges következményeket sem tudják megjósolni…

Kitekintő / Kárpátinfo

Friss hírek