Kétnyelvű területen kívül csak szlovén igazolvány kérhető

A parlamenti szavazás előtt minden jel arra mutatott, hogy a törvény nemzetiségi szempontból pozitívan alakul, majd a kormány, illetve az illetékes belügyi tárca a harmadik olvasatban módosító javaslattal élt.

A személyi igazolványokról szóló törvény tervezett módosítása értelmében a kétnyelvű területeken állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok mindenképpen kétnyelvű személyi okmányt kapnak kézhez, függetlenül attól, hogy kétnyelvű, illetve nem kétnyelvű területen nyújtják be a kérvényt. A Népújság lapzártájával egybeeső parlamenti szavazás előtt minden jel arra mutatott, hogy a törvény így módosul, de sajnos éppen fordítva történt: az Országgyűlés jóformán legalizálta az eddig is félig-meddig törvényesen lehetséges gyakorlatot. A személyi igazolványokról szóló törvénymódosítás második olvasata után a felvezetésben leírtak alapján nemzetiségi szempontból pozitívan alakult az ügy, majd a kormány, illetve az illetékes belügyi tárca a harmadik olvasatban módosító javaslattal élt.

Ez, éppen ellenkezőleg, úgy alakítaná a törvényt, hogy csak a kétnyelvű területen kérvényezett személyi igazolványok esetében adnák ezeket ki két nyelven, vagyis a szlovén mellett magyar vagy olasz nyelven, tudtuk meg Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselőtől. A nemzetiségi parlamenti képviselő elmondása szerint különböző tárgyalások folytak az ügyben, a személyi igazolványok kérdése szóba került a magyar kisebbség vezetői és Borut Pahor miniszterelnök nemrégen folytatott megbeszélésein is, és minden jel arra mutatott, hogy a szlovén parlament képviselőinek többsége megértette, a kisebbség javaslata a szlovén kisebbségi jogvédelem szellemében született, és ezért támogatást kap a kisebbségek álláspontja.

Sajnos kedden délután az Országgyűlés 40:32 arányban jóváhagyta a belügyi tárca törvénymódosító javaslatát és ezzel fogadta el a törvénymódosítást. Gönc László szigelmondása szerint a szavazás előtt többször is szót kért a házelnöktől, hogy a belügyi tárca módosítása ellen, a kisebbségi szempontok mellett próbáljon érvelni, de a házelnök nem adta meg neki a szót. Később kiderült, a házelnök emiatt elnézést is kért, arra hivatkozott, nem vette észre a nemzetiségi képviselő jelentkezését. A képviselő szerint nem biztos, hogy érvei meg tudták volna fordítani az arányt, de ilyen formában, a történtek alapján ennek még az esélye sem volt meg.

A jelenlegi tényállás szerint a kétnyelvű területen élő, állandó lakhellyel rendelkező állampolgár tehát egynyelvű igazolványt kap, ha ezt egynyelvű területen kéri ki. Ez eddig is lehetséges volt, de erről törvény nem rendelkezett. A kétnyelvű területen elindított kérelem esetében továbbra is kétnyelvű okmányok kerülnek kiadásra, ha ezt a kétnyelvű területen állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok terjesztik be.

Népújság.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »