Nagyot esett a magyar nagyvállalat profitja

Bár az árbevétel szintjén jól alakult a tavalyi év az Állami Nyomdánál (ANY) a nettó eredmény- és üzemi soron elmaradt a konszenzustól a negyedik negyedéves szám, amit elsősorban logisztikai költségek emelkedésével és az üzleti környezet romlásával indokolt a társaság. A papíronkénti eredmény 60 forintra csökkent tavaly a megelőző évi 73 forintról, miközben az árbevétel emelkedés 22%-os volt ebben a periódusban. Az EBITDA 22%-kal esett 17.13 milliárd forintra. Szűkültek a marzsok is, ami egyértelműen az üzleti környezetben beálló romlásra vezethető vissza, pedig tavaly két jelentős megrendelést is kapott a társaság az államtól a választásokhoz kötődően, aminek a megismétlésére nyilván az idén nem lesz mód.

Egyelőre nem publikált a menedzsment semmit az osztalékpolitikával kapcsolatban és további akvizíciós terveket sem ismertettek. Igaz, a múlt hónapban zárult a romániai GPV Mail logisztikai társaság átvételi tranzakciója.

Az Állami Nyomda jövővel kapcsolatos kilátásai szempontjából fontos, hogy mennyire sikerül szabadulni a meglehetősen törékeny hazai piactól, ahol erőteljesen az állami megrendelésektől függnek a nyomdaipari forgalmak.

Ehhez kell a termelési oldalon a külföldi terjeszkedés, míg piaci szempontból minél több külpiaci megrendelés. A múlt héten a Mastercarddal közösen nyilatkozták, hogy mintegy 9 millió chipkártya rendelés érkezhet be hozzájuk, amely legyártására az ANY-nek bőven megvan a kapacitása, hiszen éves szinten akár 100 millió ilyen chipet is képes előállítani, de ritkán kell 40 milliónál többet eladnia. A cég közlése szerint afrikai partnerekkel is tárgyalnak és megrendelések várhatóak ebből a régióból is.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek