Lövöldözés a frankfurti reptéren

Szerda délután két amerikai katona éltetét vesztette, két másik pedig megsebesült, mikor egy koszovói származású férfi fegyverrel támadt rájuk a frankfurti repülőtér parkolójában. Az amerikai katonák Londonból érkeztek, és a ramsteini katonai bázisra indultak volna, hogy onnan később Afganisztánba utazzanak bevetésre. A New York Times beszámolója szerint a koszovói férfi az amerikai légierő rendszámtáblájával ellátott busznál előbb vitatkozni kezdett, majd tüzet nyitott. Az ajtóban álló, valamint a sofőrülésen ülő katonák életüket vesztették. A két sérültet frankfurti kórházakban ápolják, egyikük állapota súlyos.

A lövöldöző férfi megpróbált elmenekülni a helyszínről, ám a rendőrségnek sikerült elfognia. Az amerikai Associated Press hírügynökség szerint az elkövető a 21 éves Arid Uka. Koszovóban élő nagybátyja elmondta, hogy a család muszlim vallású, már 40 éve élnek Németországban, Uka pedig a frankfurti reptér alkalmazottja volt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a férfi egyedül tervelte és követte-e el a merényletet, vagy kapcsolatban állt valamilyen terrorista csoporttal. Manfred Füllhardt rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy gyilkossággal valamint gyilkossági kísérlettel vádolják a lövöldözőt, azonban nem zárják ki a terrorizmus vádját sem.

Novemberben a német hatóságok már növelték a vasútállomások és repterek biztonságát, miután információk érkeztek arról, hogy egy al-Kaidához köthető csoport támadásokat tervez polgári célpontok ellen. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után fény derült rá, hogy az akkori elkövetők közül három Németországban élt, ami ráirányította a figyelmet arra, hogy az európai ország az iszlám radikálisok egyik támaszpontjának számít. A szerdai merényletről mind Barack Obama, mind Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy nem nyugszanak, míg ki nem derül, mi történt pontosan, és az elkövetők bíróság elé nem állnak.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek