Líbia miatt kezdett szabadesésbe a tőzsdeindex

Komoly szabadesést produkáltak az ázsiai indexek a reggeli órákban az egyre jobban súlyosbodó közel-keleti lázongások és a Japán adósságráta negatív besorolása miatt. A Moody’s küldött most figyelmeztető jelet a szigetországnak, hogy a jelenlegi politikai bénultság miatt nem valószínű, hogy sikerülni fog visszafogni a világ legnagyobb GDP arányos adósságrátáját. Naoto Kan, japán kormányfőn egyre nő a nyomás, hogy politikai mandátumával kezdjen valamit és fordítsa vissza az adósságcsapda felé tartó japán közpénzügyeket. Egyelőre a programjából egy tervre jutott, amely forgalmi adó emeléssel tömködné be a költségvetési lyukakat. A programról a múlt hónapban a Standard & Poor’s mondott véleményt, miután lesorolta a japán adósságkockázati osztályzatot, amely így is a negyedik legjobb fokozatot kapta a hitelminősítőnél. A Moody’s is hasonló lépésre szánhatja el magát, legalábbis a ma publikált negatív kilátás ezt sejteti, jelenleg Aa2-es a japán adósság minősítése, ami a harmadik legjobb fokozat a Moody’s-nál.

Az ázsiai eséshez hozzájárult, hogy az olaj ára a fokozódó feszültségek miatt – amire a tegnapi elemzésünkben is felhívtuk a figyelmet – kilőtt és több, mint 9%-ot drágult az elmúlt 2 év legmagasabb szintjére, miközben az arany árfolyama is felfelé menetelt. Az eseményeknek köszönhetően leminősítette Líbia adósságbesorolását a Fitch Ratings BBB pluszról BBB -re. Mindeközben Új-Zéland második legnagyobb városát (Christchurch) földrengés rázta meg, aminek hatására adni kezdték az ottani részvényeket is. Erősödni tudott a dollár a hajnali kereskedésben, miután újra előtérbe került a menekülő deviza szerepe, illetve újabb negatív hírek érkeztek Görögországból és Spanyolországból (romló banki eszközportfólió).

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »