Jóvátehetetlen lesz a tanügyi törvény

Az oktatási rendszer jóvátehetetlen tönkretételéhez vezet a tanügyi törvény életbelépése: felszámolnak 15 000 állást, és úgy változtatnak az oktatási ciklusokon, hogy nem biztosítják a szükséges infrastruktúrát — állítja a Szabad Tanügyi Szak­szervezetek Szövetsége, amelynek vezetői szerint Daniel Petru Funeriu tanügyminiszter tegnap „elkezdte koordinálni a tanügyi törvénynek nevezett nagy kísérletet, és minket, tanárokat, diákokat és szülőket kísérleti nyúllá alakított”.

A pedagógusok a már felsoroltakon kívül azt is kifogásolják, hogy a kilencedik osztályt végzetteket szakképzetlenként dobják a munkaerőpiacra, hogy káoszt okoz az iskolákra hárított címzetességi vizsga, hogy jelentősen csökken az ingázó tanárok jövedelme, mert nem térítik meg utazási költségeiket, és hogy minimalizálták a tanárok beleszólását az oktatási-nevelési folyamattal kapcsolatos döntésekbe. A szakszervezetek ismételten kérik a tárcavezetőt, hogy üljön le velük tárgyalni, Băsescu államfőt pedig az egyeztetésen való részvételre és közvetítésre is, utóbbit abban a konfliktusban tartják szükségesnek, amelyet a fizetésemelésekről szóló 2008/221-es törvény alkalmazásának elmaradása miatti törvényszéki ítéletek váltottak ki a kormány és a tanügyi alkalmazottak között. A szakmai szövetség a tanügyi törvény módosítását szeretné elérni, a tiltakozások lehetséges formáit is fontolgatva.

A Spiru Haret szövetség elnöke azt emelte ki, hogy tegnaptól több száz iskola maradt vezető nélkül, hiszen az új törvény életbelépése után a kihelyezett igazgatóknak nincs aláírási joguk, nem menedzselhetik intézményeiket, jelenleg helyettesítésük is lehetetlen, s mindez az iskolák lebénításához vezet. Marius Nistor szerint elbocsátások várhatók, mert a huszonöt éve dolgozó pedagógusok óraszámát nem csökkenthetik, és az is előnytelen, hogy korhatár szerint, esetleg tanév közben nyugdíjaznak mindenkit. Úgy véli, a törvény iskolák össze­vonásához vezet, egyesek eltűnéséhez, az oktatási rendszer túlzott politizálásához, hiszen egy olyan intézményben, ahol a tanítás a kisebbségek nyelvén történik, az igazgatónak ismernie kell ezt a nyelvet, kinevezése pedig az adott kisebbség parlamenti csoportjának beleegyezésétől függ. A kisebb létszámú osztályokra való rendelkezést üdvözölte, ám alkalmazását kétségesnek tartja, hiszen a 3,5 százalék alatti oktatási költségvetés nem teszi lehetővé több tanár foglalkoztatását.

Az új tanügyi törvény január 10-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, egyes szakaszai február 9-től érvényesek, másoknál a jogszabály más időpontokat jelöl meg. Az elemi osztályokhoz kapcsolt felkészítő osztályok a 2012—2013-as tanévtől indulnak, a IX. osztályt azok járják az általános iskolában, akik a 2011—2012-es tanévben kezdik az V. osztályt. Az új tanügyi törvény szerint kötelező a tíz osztály, ez 16 éves korig tart, és a kötelező előkészítő osztályokkal bevezetik, hogy hatéves koruktól járjanak iskolába a gyermekek. A líceumi felvételi és az érettségi 2011-ben a tavalyihoz hasonlóan zajlik. A fejkvóta szerinti finanszírozási rendszert 2012-től vezetik be.

Háromszék.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »