EU-Kína: az elektromos autók vámjától a sertéshús exportjáig ért a vita

Peking dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból származó egyes sertéshústermékek ellen, néhány nappal azután, hogy Brüsszel vámok bevezetését jelentette be a Kínában gyártott elektromos autókra.

A kínai kereskedelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy vizsgálatot indított az EU-ból származó importált sertéshús és egyéb sertésből származó termékek, például a sertészsír ellen.

https://www.instagram.com/p/C8WaoCdNp7q/

A vizsgálat várhatóan 12 hónapon belül lezárul, de a minisztérium szerint további hat hónappal meghosszabbítható. A Kínai Kereskedelmi Kamara európai uniós ügyekkel foglalkozó részlege szerint a sertéshús-vizsgálat Peking megtorlása a kínai elektromos járművekre nemrégiben kivetett vámok miatt.

„Nem ez lesz az első eset, hogy az egyik joghatóságban bejelentett vizsgálatra hasonló válasz érkezik, így az uniós EV-vizsgálat fényében ez nem meglepő” – mondta egy szóvivő a CNBC-nek küldött nyilatkozatában.

A kereskedelmi minisztérium által megosztott panasz szerint azzal vádolják az EU sertéshúsiparát, hogy túlkapacitást hozott létre, és nagymértékű támogatásokat élvez, ami hatással volt a kínai sertéshúsiparra.

A kérelem megfogalmazása tükrözi a nyugati tisztviselők és az ipar részéről a közelmúltban Kína elektromos járművek és napenergia-berendezések exportját célzó hasonló vádakat.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek