A magas árak miatt döcög az elektromos átállás

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált – derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a megkérdezettek az éghajlati előnyöket és a költséghatékonyságot emelték ki az akkumulátoros elektromos járművek fő pozitívumaként.

Az ár továbbra is jelentős gátló tényező; a válaszadók csaknem kétharmada szerint jelent problémát – egyharmaduk azonban így is tervezi, hogy öt éven belül elektromos autót vásárol.

A felmérés szerint – amely Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország állampolgárainak véleményét összegezte – Magyarországon az egyik legmagasabb azok aránya, akik rövid, közép- vagy hosszabb távon beruháznának elektromos autóra; arányuk 67 százalék.

A magyar válaszadók szerint az akkumulátoros elektromos autók legfontosabb előnyét a vezetési jellemzők jelentik. Például az, hogy az autók csendesek, kényelmesek, majd a használat gazdaságossága, valamint azon egészségügyi előnyök, hogy nincs kipufogógázként kibocsátott szennyező anyag. Legnagyobb hátrányként a magyar válaszadók is az árat jelölték meg, az árcsökkenést pedig nem segíti az EU által a Kínában gyártott elektromos modellekre bevezetni kívánt büntetővám sem, ami nem csak a kínai, hanem az európai autógyártókra is nyomást gyakorol.

A brüsszeli közlemény kiemelte, az EU azon kötelezettségvállalása, hogy az európai zöld megállapodásban és a fenntartható és intelligens mobilitási stratégiában foglaltaknak megfelelően 2050-re 90 százalékkal csökkenti a közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, összhangban van a felmérésből kiolvasható elektromosautó-vásárlásra vonatkozó tendenciával, és hangsúlyossá teszi a kibocsátásmentes járművek szerepét.

Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló új rendelet (AFIR) az egész EU-ban lendületet ad a felhasználóbarát nyilvános töltőinfrastruktúra kiépítésének – írták.

Az új lendület pedig jól jönne, hiszen Európában lassulnak az elektromos autók eladásai, és az autógyártók, köztük a Volkswagen-csoport és a Mercedes-Benz ennek következtében máris  – visszafelé – módosították az elektromos átállásra vonatkozó ütemterveiket.

Ennek egyik számszerű példája, hogy a Volkswagen a 2023-ban a következő generációs EV-k fejlesztésére elkülönített 180 milliárd euró egyharmadát most mégis a belsőégésű motorok fejlesztésének folytatására fordítja.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek