Egy héten belül másodszor ijesztgeti Olaszországot a Moody’s

Olaszország leminősítését helyezte kilátásba keddi helyzetértékelésében a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő arra az esetre, ha a következő olasz kormány nem az államadósság-ráta csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Az olasz belpolitikai bizonytalanság miatt meredeken romlottak az olasz államadós-kockázati mérőszámok a keddi londoni kereskedésben.

A Moody’s néhány napon belül másodszor helyezte kilátásba Olaszország leminősítését. A cég pénteken Londonban bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette a „Baa2” szintű olasz államadós-osztályzatot, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koalíciós tárgyalásokon elfogadott költségvetési tervek miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartási helyzet érdemi gyengülésének kockázata.

Kedden Londonban közzétett újabb figyelmeztető elemzésében a hitelminősítő felidézte, hogy Guiseppe Conte miniszterelnök-jelölt azóta felhagyott kormányalakítási kísérletével, miután Sergio Mattarella államfő nem hagyta jóvá Conte pénzügyminiszter-jelöltjét.

A Moody’s szerint azonban e politikai fejlemények nincsenek hatással a leminősítési felülvizsgálat elindításáról hozott döntésre, tekintettel mindenekelőtt arra, hogy ha Olaszországban új választásokat írnak ki, azok valószínűleg a márciusban tartott előző választásokéhoz hasonló eredménnyel zárulnak, vagyis várhatóan ismét az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kapná a legtöbb voksot.

  • Friss cikkünk a témában:

A vállalat közölte: a felülvizsgálat kimeneteléről akkor dönt majd, ha láthatóbbá válik, hogy Olaszország a továbbiakban milyen szakpolitikai irányokat választ, ezért a vizsgálat időtartama meghaladhatja az ilyen adósosztályzati felülvizsgálatokra általában jellemző három hónapot. A cég ugyanakkor már most kilátásba helyezte, hogy valószínűleg leminősíti Olaszország szuverén besorolását, ha a vizsgálat során arra a következtetésre jut, hogy a következő olasz kormány költségvetési politikája nem állítja fenntartható módon lefelé ívelő pályára az olasz államadósság-rátát.

Hasonlóan negatív hatást gyakorolna az olasz adósosztályzatra, ha a következő kormány nem áll elő olyan részletesen kidolgozott, hiteles szerkezeti reformprogrammal, amely tartósan javítaná az olasz gazdaság növekedési kilátásait – áll a Moody’s keddi figyelmeztetésében.

Ha a Moody’s a felülvizsgálat eredményeként egy fokozatnál nagyobb mértékben rontaná a „Baa2” hosszú távú olasz adósosztályzatot, azzal Olaszország e cég besorolási nyilvántartásában elveszítené befektetési ajánlású minősítését.

Keddi elemzésében a hitelminősítő „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy az olasz államadós-besorolás a közeljövőben javulhatna. A Moody’s közölte: abban az esetben is csak a jelenlegi „Baa2” osztályzat megerősítését venné fontolóra, ha nagy bizonyossággal meggyőződik arról, hogy az olasz államadósság-ráta – amely meghaladja a hazai össztermék (GDP) 130 százalékát – tartósan lefelé irányuló pályára került. A hitelminősítő szerint ehhez az olasz költségvetési politika olyan átrendezésére lenne szükség, amely tartósan magasabb elsődleges államháztartási többletek elérését teszi lehetővé.

  • Kapcsolódó anyagunk:

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői az olasz és a görög adóssághelyzetet összevető tanulmányukban azt állapították meg, hogy számos komoly különbség van a két gazdaság állapota között. A ház kiemeli, hogy Olaszország esetében jelenleg nem folynak tárgyalások pénzügyi segélyprogramról, nincs szó adósságteher-enyhítésről.

Az elemzés szerint ugyanakkor Görögországnak mindig is nagyon csekély volt a „kapacitása” arra, hogy adósságválságával jelentős pénzügyi stabilitási problémákat okozzon az euróövezet egészében.

Ezzel szemben viszont ha az olasz államadósságnak csak az egyharmada van nem rezidens befektetők kezén, az is a teljes euróövezeti GDP-érték 8 százalékával lenne egyenlő, és ez egész más erőviszonyokat jelez. Ebben a helyzetben ugyanis Olaszország – amíg a piaci nyomás kezelhető marad – jóval keményebb alapállásról tud tárgyalni az EU-val, mint Görögország – vélekednek a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

  • Korábban írtuk:

A piaci nyomás ugyanakkor a legutóbbi jelek alapján erősödik. A keddi londoni kereskedésben a kétéves futamú olasz állampapír hozama 2013 óta először 2 százalék fölé emelkedett, és jelentősen romlottak az olasz államadós-kockázat biztosítási díjai is.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit keddi kimutatása szerint az olasz államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi kereskedésben 230 bázispont felé tartott az egy héttel ezelőtt mért 120 bázispont körüli olasz szuverén CDS-jegyzések után.

Forrás: MTI

Friss hírek