Súlyosbodik az olasz kormányalakítási válság

A népakarat védelmében mozgósításra szólította az olaszokat az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Liga polgármesterei irodáikból eltávolították Sergio Mattarella államfő fényképét, miközben a populista erőkkel szembeni pártok az olasz köztársaság nevében szövetkeznek: a keddi olasz sajtó szerint a kormányalakítási válság új formációkat vázolt az olasz politikában.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője június 2-ára Rómába hívta az olaszokat „demokratikus sétára” azután, hogy az államfő a március 4-i parlamenti választásokon győztes erők helyett szakértői kormányt nevez ki, miután a populisták jelöltje az államfő ellenkezése miatt visszaadta kormányalakítási megbízását.

Di Maio azt is kérte, hogy az ablakokba olasz nemzeti zászlót tegyenek ki és a közösségi oldalakat árasszák el „Az én szavazatom számít!” jelszóval. A kormányalakítási tárgyalásokon „örök öltönyös, államférfinek mutatkozó” Di Maio most előhúzta az M5S eredeti, mozgalmi arcát – írta az olasz sajtó.

Június 2-a az Olasz Köztársaság nemzeti ünnepe, ezért az M5S mozgósítását a balközép Demokrata Párt (PD) a köztársaság elleni támadásnak értékelte, szerintük a római „séta” a Benito Mussolinitől 1922-ben vezetett fasiszta menetre emlékeztet. A PD június elsejére ellentüntetést hirdetett meg.

Róma, 2018. május 29.
Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője a Rai Uno olasz televíziócsatorna Ajtótól ajtóig (Porta a Porta) című műsorának felvételén egy római stúdióban 2018. május 28-án. Az Öt Csillag Mozgalom előző nap Sergio Mattarella leváltását vetette fel, mivel az államfő nemet mondott az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, és ezzel megvétózta a két párt közös kormányának megalakulását. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Elemzők megjegyezték, hogy Luigi Di Maio felhívása egy új, több párt választóit egybefogó szuverenista erőt körvonalaz, miközben a PD egy köztársaságpárti formáció élére kíván állni, amelynek már több miniszterelnök-jelöltje is van, akár Paolo Gentiloni volt miniszterelnök, akár Marco Minniti volt belügyminiszter.

Vélemények szerint a máris megkezdődött választási kampány a korábbinál is hevesebb lesz.

A Liga egyelőre nem csatlakozott az M5S mozgósításához, de a párt polgármesterei eltávolították irodáikból Sergio Mattarella fényképét. Az államfőt a közösségi oldalakon halálos fenyegetések is érték.

Az olasz sajtó szerint az államfő nem egyedül felelős az M5S-Liga kormányalakítás kudarcáért.

A balközép La Repubblica napilap úgy látja, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője „nagy csalással” irányította a játszmát: szándékosan ragaszkodott a pénzügyminiszter-jelölthöz, akit az államfő nem fogadott el. Salvini a kormányalakítással már választási kampányt folytatott, ismételt választásokra törekedett, elsöprő győzelemre számítva. A felmérésekben a márciusban 17 százalékkal teljesített Liga jelenleg 27 százalékon áll, miközben az M5S a két hónappal ezelőtti 32 százalékról 29-re csökkent.

A jobboldali Il Fatto Quotidiano szerint Carlo Cottarelli szakértői kormánya „halva születik”. Az újság azt írta: az államfő nagy hibát vétett, amikor az M5S-Liga kormányt megvétózva „belement Salvini játékába”. A Liga vezetője, aki eddig a belügyminiszterségre pályázott, most akár miniszterelnök is lehet. Davide Casaleggio, az M5S egyik alapítójának fia szerint „Salvini mindenkit becsapott, és saját előnyére használt”.

A sajtó azt találgatja, mi lesz Matteo Salvini következő lépése. A Liga vezetője egyelőre hűvösen nyilatkozott a jobboldali koalíció újbóli egységéről a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (FdI). Nem kizárt, hogy az M5S-Liga kormányszerződés a két párt közös kampányát sugallta. Erre utal, hogy az M5S és a Liga közösen akarja felosztani a parlamenti bizottságokat. A Liga azonban akár önállóan is indulhat a választásokon.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »