Elveszítették türelmüket a brit vállalatok

A Brit Iparszövetség (CBI) szerint a vállalatok zöme napokon belül elkezdheti készenléti terveinek végrehajtását, ha nem sikerül feloldani a patthelyzetet a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon.

Az eredeti elképzelések alapján már az EU októberi csúcstalálkozóján döntés született volna arról, hogy el lehet-e kezdeni a Brexit-tárgyalások második szakaszát a majdani kereskedelmi kapcsolatokról, de az uniós tárgyalópartnerek megítélése szerint ehhez nem volt elégséges az addig elért haladás a brit kilépés feltételrendszeréről szóló jelenlegi tárgyalási szakaszban.

A következő döntési lehetőség a jövő heti EU-csúcs lenne, de a Brexit-tárgyalások – ezúttal az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés elkerülésének mikéntjéről kirobbant vita miatt – ismét elakadtak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Most Észak-Írország miatt akadt el a Brexit

Patthelyzet az ír-északír határ kérdésében

A CBI csütörtökön ismertetett felmérése szerint a Brexit-tárgyalások kisiklásának vagy elakadásának esetére készenléti terveket érvényben tartó brit vállalatok 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elkezdi e tervek gyakorlati megvalósítását, ha a jövő heti EU-csúcsértekezleten sem sikerül továbblépni a brit kilépés utáni  kereskedelmi kapcsolatokról szóló következő tárgyalási szakaszba.

Paul Drechsler, a CBI elnöke szerint a vállalatok készenléti terveinek megvalósítása azt jelentené, hogy brit munkahelyek települnek más országokba, az esetek zömében végleg.

A londoni City pénzügyi központját irányító City of London Corporation szakpolitikai vezérigazgatója, Catherine McGuinness egy londoni üzleti rendezvényen kijelentette: London pénzügyi központként betöltött státusa máris leértékelődött a partnerek és a versenytársak szemében a Brexit-tárgyalások elhúzódása miatt. Catherine McGuinness kiemelte, hogy a City pénzügyi szolgáltató szektora tavaly 72 milliárd font adó fizetett, és ezzel a brit költségvetés teljes adóbevételeinek 11 százalékát adta.

A City of London Corporation szakmai igazgatója szerint ez a bevétel veszélybe kerülhet, ha a Brexit-tárgyalásokon nem a megfelelő megállapodás születik, vagy ha nem születik semmiféle megállapodás. A City pénzügyi szektorára e forgatókönyvből eredő kockázatokra nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet.

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font bevételkiesést és 31-35 ezer munkahely megszűnését okozva a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban. Ez azonban csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel és 34-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe.

Egy másik elemzőház, a Centre for London ugyanerről összeállított tanulmánya szerint ha London pénzügyi központja elveszíti hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, az 70 ezer citybeli pénzügyi szolgáltatási munkahely megszűnéséhez  vezethet.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »