Már az USA-ban sem számíthatnak hosszú arany évekre a nyugdíjasok

A közelmúltban közzétett adatok szerint az amerikaiak egészségi állapota egyre romlik, és a középkorú munkavállalók millióinak rövidebb és kevésbé aktív lesz a nyugdíjas koruk, mint szüleiknek.

Egyre tolja ki a kormány a nyugdíjkorhatárt, emellett pedig egyre többen önszántukból is tovább a munkaerőpiacon maradnak, ugyanakkor a várható életkor nem nő, így „nem marad annyi idő a strandolásra” – kezdi elemzését a Bloomberg. Összességében tehát az amerikaiak tovább dolgoznak, közben egyre betegebbek, és előbb is halnak meg.

A 80-as évek óta nem volt ilyen

A halálozási ráta 1,2 százalékkal nőtt 2014-ről 2015-re a Society of Actuaries adatai szerint, ami 2005 óta az első növekedés, míg 1980 óta nem volt rá példa, hogy 1 százalék fölé menjen a mutató. Mindemellett az amerikaiak várható élettartama stagnál.

A nyugdíjkorhatárt a politika folyamatosan tolja feljebb, 2002-ben még 65 évesen lehetett a társadalombiztosítási ellátásokhoz teljességében hozzájutni, míg 2027-ben ehhez már 67 éves korig kell dolgozni. Mindemellett sokak maguktól maradnak munkahelyükön: minden harmadik 65 és 69 éves közötti dolgozik, míg a 70-es éveik elején járók közül minden ötödik.

Mégsem jön ki a matek

Gazdasági szempontból első ránézésre jónak tűnhet, hogy tovább dolgoznak az emberek, így kitolva a megfelelő nyugdíjellátást 90 vagy akár 100 éves korig is, ugyanakkor egy nemrég megjelent tanulmány felkiáltójeleket rak az egyenletbe.

Az ötvenes éveikben járóknak ma sokkal komolyabb egészségügyi problémáik vannak, mint ugyanennek a korcsoportnak 10-15 évvel ezelőtt – derül ki a Health Affairsben közreadott tanulmányból. HwaJung Choi és Robert Schoeni, a University of Michigan közgazdászai azt vizsgálták, hogy vannak-e problémái a csoportnak a „mindennapi életvitellel” (activity of daily living, azaz ADL), mint például a szobán való átsétálással, felöltözés, tisztálkodás vagy az evés. Az derült ki, hogy azon középkorúaknak a száma, akik ADL problémákkal köüzdenek, megugrott: a 66 évesek – ami a jelenlegi nyugdíjkorhatár – 12,5 százalékánál már az ötvenes éveik végén jelentkeztek a problémák, ez a mutató pedig csak 8,5 százalék volt, amíg 65 év volt a korhatár.

Agyondolgozás

A jelenlegi 66 éves nyugdíjkorhatárnál az 58 és 60 év közötti amerikaiak negyede „gyengének” és „elégségesnek” osztályozta magát egészségügyileg. Ez 2,6 százalékkal több, mint a csoport, mely már 65 éves korában megkapta a teljes társadalombiztosítási ellátást – derül ki a tanulmányból.

A kognitív képességek is visszaestek az évek során: a 66 éves nyugdíjkorhatárnál az emberek 11 százalékánál volt már valamilyen szintű demencia vagy kognitív leépülés. Ez 9,5 százalékról ugrott fel a néhány évvel korábbiakhoz képest, mikor a munka végét a 65 év jelentette.

Míg a halálozási arány változhat évről évre, addig a fenti dolgozat kimutatta, hogy az amerikaiak egészsége egyértelműen romlik. Több teória is létezik rá, hogy ez miért van így, a Princeton közgazdászai, Anne Case és a Nobel-díjas Angus Deaton szerint a számokat a középkorú fehér populáció öngyilkossági-rátájának növekedése, a kábítószerek és az alkoholizmus növeli.

A – hazánkban is komoly problémát jelentő – túlsúly is „szedi vámját”, míg a korábbi pozitív változások, mint a dohányzás háttérbe szorulása és a kardiovaszkuláris orvoslásban való előretörés kifutottak – írják.

Van, akinek ez jó hír

Az egészségügyi állapot és a várható élettartam visszaesés egy területnek jelent jó hírt, ezek pedig a nyugdíjalapok, melyek egyébként fizethetnek, míg a biztosított életben van.

A Society of Actuaries legutóbbi számai alapján a nyugdíjrendszerbe tartozók várható élettartama visszaesett 0,2 százalékkal. Egy 65 éves férfi várhatóan 85,6, míg egy nő 87,6 évig élhet – ennek „eredményeként” egy átlagos nyugdíjalap kötelezettsége 0,7 és 1 százalék közötti mértékben csökken.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »