Az olasz kormány hajlandó tárgyalni a bővített autonómiáról

A római kormány tárgyalási hajlandóságát hangsúlyozta a tartományi autonómia növeléséről vasárnap sikeres népszavazást tartott Venetóval és Lombardiával Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök kedden, hangsúlyozva Olaszország egységének sérthetetlenségét.

Paolo Gentiloni egy Velencében, Veneto tartományi székhelyén rendezett eseményen kijelentette, hogy Róma készen áll az egyeztetésre és bizonyos lépések megtételére egyes hatáskörökről. “Meglátjuk, milyen feltételekkel” – fogalmazott.

A miniszterelnök összetett feladatnak nevezte a tartományi autonómia növelését érintő tárgyalást, hangsúlyozva, hogy ennek az olasz törvények és alkotmány korlátain belül kell zajlania. “Arról kell vitát folytatni, hogyan működhet jobban az országunk, Olaszország egysége azonban nem vitatható” – jelentette ki Paolo Gentiloni. Megjegyezte: a gazdasági válság utóbbi években okozta társadalmi feszültségek után, Itáliának nincsen szüksége újabb törésekre.

A vasárnapi népszavazáson a négy milliós Veneto lakosságának több mint 57 százaléka járult az urnákhoz, Lombardiában – ahol még mindig nem közölték a végleges adatokat – több mint 38 százalék. Mindkét tartományban az igenek aránya jóval 95 százalék felett volt.

Az Északi Liga kezdeményezte referendum elsősorban az adózás terén szorgalmazott nagyobb önállóságot, de Luca Zaia venetói elnök a referendum után kijelentette, hogy a tartományban beszedett adók kilencven százalékát helyben akarja tartani, és rendkívüli státuszt kér a tartománynak Szicília, Szardínia, Valle d’Aosta, Friuli-Venezia Giulia és Trentino-Alto Adige mintájára. Ez széles törvényhozási, közigazgatási és pénzügyi önállóságot jelent.

Velence, 2017. október 23. Luca Zaia, az észak-olasz Veneto tartomány elnöke sajtóértekezletet tart a velencei Balbi-palotában 2017. október 23-án, az autonómia bővítésérõl rendezett lombardiai és venetói népszavazás másnapján. A voksolók 98,1 százaléka a bővítésre szavazott. (MTI/AP/ANSA/Riccardo Gregolin)

Velence, 2017. október 23.
Luca Zaia, az észak-olasz Veneto tartomány elnöke sajtóértekezletet tart a velencei Balbi-palotában 2017. október 23-án, az autonómia bővítésérõl rendezett lombardiai és venetói népszavazás másnapján. A voksolók 98,1 százaléka a bővítésre szavazott. (MTI/AP/ANSA/Riccardo Gregolin)

A Lombardiát irányító Roberto Maroni szintén az összes tartományi hatáskör bővítését és maximális adóautonómiát sürgetett. Maroni kijelentette, a népszavazás “kezdő sípszó volt egy döntő játszmában, amelyben Lombardia nem döntetlenre, hanem győzelemre játszik”. Hozzátette, a népszavazással nemet mondtak a fokozatos, “puha elszakadásra”.

A népszavazást követően Veneto és Lombardia tartományi testülete dönt a Rómával való egyeztetés ütemezéséről. A tárgyalás már karácsony előtt megkezdődhet a szintén önállóságát növelni akaró Emilia Romagna tartomány bevonásával.

Ha az Északi Liga pártja esetleg kormányra kerül a tavaszi parlamenti választásokon, az északi tartományok önállósodása tovább gyorsulhat.

Korábban írtuk: Az autonómia bővítésére szavaztak Lombardiában és Venetóban

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »