Franciaország továbbra is kiáll Katar mellett

A Perzsa(Arab)-öböl térségében élő emberek ezreit érintő, Katarral szembeni büntetőintézkedések eltörlésére hívta fel a szankciókat elrendelő négy arab államot Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szombaton Dohában. Drian katari kollégájával, Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejkkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A francia külügyi tárca vezetője kiemelten fontosnak nevezte a katari lakosságot érintő büntetőintézkedések eltörlését, különös tekintettel a többnemzetiségű családokra, amelyeket a blokád elválasztott egymástól.

Június elején Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom – a belügyeikbe való beavatkozásra, nemzetbiztonsági okokra, valamint terrorszervezetek támogatására hivatkozva – megszakították kapcsolataikat a kicsiny, de gazdag öböl menti országgal, leállították a légijáratokat fővárosaik és Doha között, és lezárták légterüket a katari repülőgépek előtt. Szaúd-Arábia egyúttal lezárta Katar egyetlen – a sivatagi királysággal közös – szárazföldi határát, megnehezítve a kisállam élelmiszer-ellátását. A diplomáciai és gazdasági blokádhoz később más országok is csatlakoztak.

A négy ország június 22-én 13 követelést támasztott Katarral szemben. Ezek között szerepelt az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárása, az Iránnal fenntartott kapcsolatok szűkítése és a katari török katonai jelenlét felszámolása is. A négy ország hangsúlyozta, feltételeikről nem alkudoznak, és Katart elszigetelő további lépésekkel fenyegetőztek, ha Doha nem fogadja el követeléseiket. Katar szerint az említett követelések teljesíthetetlenek, ezért visszautasította azokat.

A katari külügyminiszter a szombati dohai sajtótájékoztatón üdvözölte Párizs közvetítési kísérletét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tárgyalások csak Katar szuverenitásának tiszteletben tartása mellett lehetségesek.

A szankciós intézkedések eddig nem befolyásolták jelentős mértékben a katariak mindennapjait. Az emírség vezetése átvállalta a gazdasági blokád miatt megnövekedett szállítmányozási költségeket, az élelmiszer-ellátás biztosításáért pedig az ország szövetségeseihez, többek között Törökországhoz fordult segítségért.

Kapcsolódó anyagunk: Máris érezteti gazdasági hatását az Öböl-menti viszály

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere elhúzódó viszályra figyelmeztetett “Katar makacs álláspontja” miatt. “A valóság az, hogy messze vagyunk egy olyan politikai rendezéstől, amely megváltoztatná Katar álláspontját. Ennek fényében pedig minden marad a régiben, és másfajta kapcsolatokra kell készülnünk” – írta Twitter-bejegyzésében Anvar Gargas.

A héten Rex Tillerson amerikai külügyminiszter próbált közvetíteni a válságban az öböl három országában, Katarban, Szaúd-Arábiában és Kuvaitban tett diplomáciai körútján. Katarral megállapodást írt alá a terrorizmus és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben megvalósítandó együttműködésről.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »