Az USA figyelmeztette Pekinget, egyre feszültebb a helyzet a Dél-kínai-tengeren

Az Egyesült Államok nem tűri el, hogy a kínaiak militarizálják az általuk mesterségesen létrehozott szigeteket a Dél-kínai-tengeren – figyelmeztetett James Mattis védelmi miniszter.

Mattis egy szingapúri biztonsági konferencián beszélt arról, hogy az ilyen lépések aláássák a regionális stabilitást. Kína követeléseit az erőforrásokban gazdag Dél-kínai-tengeren számos nemzet vitatja.

Ugyanakkor Mattis tábornok dicsérte Pekinget az észak-koreai rakétaprogram és nukleáris aktivitás visszaszorításáért tett erőfeszítései miatt. Megjegyzéseit röviddel a ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után tette, ahol az Észak-Koreával szembeni szankciók bővítéséről döntöttek, válaszul az idén végrehajtott számos rakétakísérletre. Kína és USA között hetekig tartó tárgyalások után a BT egyhangúlag szavazta meg a szankciókat.

„Ellenezzük a mesterséges szigetek militarizálását és a túlzott tengeri követelések érvényesítését” – mondta Mattis beszédében.

„Mi nem fogadhatunk, és nem is fogunk elfogadni egyoldalúan kikényszerített változtatásokat a status quoban.”

Donald Trump elnök és más magas rangú amerikai tisztségviselők többször kijelentették, hogy megvédik érdekeiket a Dél-kínai-tengeren, amely kulcsfontosságú hajózási útvonal.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson korábban figyelmeztetett, hogy az USA-nak egyértelműen jeleznie kell Kína felé, hogy egyrészt álljanak le a mesterséges szigetek építésével, másrészt pedig azt, hogy a már meglévő szigetekhez sem lesz szabad hozzáférésük.

A kínai külügyminisztérium erre annyit reagált, hogy Peking továbbra is határozottan védi jogait a régióban. 

Szingapúrban azonban Mattis pozitív megjegyzést is tett az kínai-amerikai kapcsolatokra, mondván, hogy a két ország között előfordulhatnak súrlódások, azonban a konfliktus nem elkerülhetetlen.

A konferencián résztvevő ázsiai küldöttek között a legnagyobb kérdés azonban az volt, hogy az Egyesült Államok valójában mekkora szerepet vállal a jövőben ebben az egyre feszültebb régióban. A BBC tudósítója szerint Mattis tábornok igyekezett mindenkit megnyugtatni arról, hogy az USA nem fordít hátat Ázsiának.

A térségben több száz éve folyik a vita a kérdéses területekről, az elmúlt években azonban a feszültség folyamatosan növekedett. A szigetek és vizek egészére vagy egyes részeire igényt tart Tajvan, Kína, Vietnám, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei.

A Spratly-szigetek vitatott területei - Kép forrása: Quora

A Spratly-szigetek vitatott területei – Kép forrása: Quora

Kína ugyanakkor aktívan befolyásolja a fennálló helyzetet azzal, hogy – bár kitartóan tagadják – a zátonyokra mesterséges szigeteket építettek, hajóik pedig azokon a vizeken járőröznek, melyeket több ország is magáénak vall.

2016 júliusában a nemzetközi bíróság a kínai igények ellen döntött egy területi vita ügyében, amit a Fülöp-szigetek indítványozott, azonban Peking nem tartja tiszteletben a döntést.

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök azt nyilatkozta, Hszi Csin-ping kínai elnök figyelmeztette, háború lesz, ha Manila megpróbálja érvényre juttatni a hágai bíróság döntését, és elkezd olajat kitermelni a Dél-kínai tenger vitatott részein.

Tovább a cikkhez

A súrlódások aggodalomra adnak okot, a terület olyan gyújtóponttá válhat, ami a nagyhatalmak versengése miatt globális következményeket vonhat maga után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: BBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »