Dutertének nem kell az EU pénze

A Fülöp-szigetek úgy döntött, hogy leállítja az Európai Unió fejlesztési támogatását. Ez a lépés az ország független külpolitikáját hivatott reprezentálni, mondta Rodrigo Duterte elnök egyik legfőbb támogatója csütörtökön.

Salvador Medialdea ügyvezető titkár elmondása szerint az alapvetően szegény és konfliktus-sújtotta délkelet-ázsiai ország hajlandó lemondani a körülbelül 250 millió eurós támogatásról, hogy megakadályozza az Európai Uniót a belügyeibe történő beavatkozásban.

„Egy független nemzetnek kellene lennünk” – mondta egy, az újságíróknak szóló üzenetben, miután Duterte elnök nemtetszésének adott hangot annak kapcsán, hogy európai országok is kemény kritikával illették kábítószer-ellenes háborúját.

Közel 9 000 ember vesztette életét a drogellenes harcok során Duterte tavaly június 30-ai hivatalba lépése óta. A rendőrség szerint az áldozatok egyharmadát önvédelem során, legális műveletek részeként lőtték le. Amióta Duterte hatalomra került, a feje tetejére állította a manilai külpolitikát, valamint több ízben keményen bírálta országa hagyományos szövetségesét, az Egyesült Államokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Egy sajtótájékoztatón Ernesto Abella elnöki szóvivő elmondta, hogy az elnök jóváhagyta a pénzügyminisztérium javaslatát, miszerint ne fogadjon el olyan támogatást, amely lehetővé teheti a beavatkozást az ország belső ügyeibe.

Ernesto Pernia gazdasági tervezésért felelős miniszter azonban úgy nyilatkozott, hogy Manila döntése, miszerint csökkenti az európai támogatásokat, még mindig változhat. „Ezt nem fogom politikának tekinteni” – mondta a riportereknek. „Ez inkább a kritikára adott heves reakció, nem hiszem, hogy így fog maradni.”

Franz Jessen, az EU fülöp-szigeteki nagykövete azt mondta, hogy ő is a héten értesült a döntésről. Az EU-segélycsomag egyébként mintegy száz közösségi projektet finanszírozott szerte az országban. Az Unió elsősorban Manila azon erőfeszítéseihez nyújt támogatást, amelyek a közel 50 éve kezdődött muzulmán lázadás beszüntetésére irányulnak.

Európa 2007 és 2013 között 130 millió euró fejlesztési támogatást nyújtott a Fülöp-szigeteknek. 2015-ben négy éves intervallumra 325 millió eurót ígért a muszlim többségű Mindanao projektjeinek finanszírozására, miután Manila 2014 márciusában békeszerződést írt alá a lázadókkal.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »