Duterte: Nem kellenek az amerikai katonák

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke kedden kijelentette, hogy amennyiben továbbra is ő marad hatalmon, az Egyesült Államok „elfelejtheti” a két ország közötti katonai megállapodást. A legfrissebb „rágalomhadjárat” közvetlenül azelőtt hagyta el a fülöp-szigeteki elnök száját, hogy repülőre szállt volna Japánba, ahol háromnapos hivatalos látogatást tesz.

Duterte múlt héten Pekingben azt nyilatkozta, hogy megszakítja a kapcsolatot az Egyesült Államokkal. Ramon Lopez kereskedelmi miniszter pénteken ezen állításon próbált „puhítani”, mondván: a Fülöp-szigetek továbbra is fenntartja a kereskedelmi és gazdasági egyezményeit az USA-val.

Mostani kijelentésében Duterte hangsúlyozta, hogy hazájának nincs szüksége idegen katonákra, mivel nem készülnek háborúzni. „Van ez a védelmi együttműködési megállapodás. Ezt el lehet felejteni. Nem akarok külföldi katonákat látni az országban, csak és kizárólag filippínókat. Ez az egyetlen dolog, amit igazán akarok” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy már alig várja azt az időt, amikor egyetlen külföldi egyenruhás sem lesz jelen az országban.

Duterte a Washingtonnal kapcsolatos viszonyról szólva úgy fogalmazott, hogy nem ő kezdte a harcot az amerikaiakkal. Hozzátette: az Egyesült Államoknak nem kellene úgy bánnia a Fülöp-szigetekkel, „mint egy pórázra kötött kutyával”. 

John Kerry amerikai külügyminiszter ezzel szemben azt hangsúlyozta hétfői közleményében, hogy bízik benne, hogy a két ország át tudja vészelni ezt a zavaros időszakot, amelyet Duterte elnök Amerika-ellenes retorikája okoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »