A dél-koreai elnök szerint lassan elkerülhetetlen a katonai konfliktus Phenjannal

Nagy a konfliktus valószínűsége Észak-Koreával – jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai államfő szerdán az Edaily koreai hírportál beszámolója szerint.

Mun nyilatkozatában arra az álláspontra helyezkedett, hogy Phenjan nukleáris és rakétaképességei gyorsan fejlődtek az elmúlt időszakban. Ezért “nagyon is lehetséges”, hogy a két országot elválasztó demarkációs vonalnál katonai konfliktus robban ki – tette hozzá.

Harry Harris tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság vezetője egy tokiói elemzőintézetben tartott előadásában kijelentette szerdán, hogy Észak-Korea legutóbbi katonai lépéseivel egyenes út vezethet egy katasztrófához, és óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy elbizakodott legyen az egyre feszültebb koreai-félszigeti helyzetben. A tábornok előtte találkozott japán vezetőkkel, és főleg az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramról tanácskoztak.

Észak-Korea vasárnap sikeres kísérletet hajtott végre egy új fejlesztésű, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely nukleáris robbanótöltet hordozására is képes. Bővebben

Kapcsolódó cikkünk: Észak-Korea meglepte a világot, de nem tudni, mivel

“Nukleáris töltet és ballisztikus technológia együtt egy olyan kiszámíthatatlan vezető kezében, mint Kim Dzsong Un, tökéletes recept a katasztrófához. Kim Dzsong Un nem tart attól, hogy bármikor kudarcot vall országa közvéleménye előtt, ugyanis minden elvégzett kísérlet siker, mert egy lépéssel mindig közelebb viszi Észak-Koreát ahhoz a célhoz, hogy képes legyen atomtöltettel ellátott rakétát eljuttatni a világ bármely pontjára” – mondta a tengernagy.

Harris közvetetten bírálta Kínát, amiért állandóan kifogásokat talál a Dél-kínai-tenger szabad hajózhatósága ellen. A nemzetközi vizeknek számító tengeren Kína számos szigetet épített magának katonai támaszponttal, mert azt teljes egészében magának követeli. Kína következetesen tagadja azt a feltételezést, hogy militarizálná a Dél-kínai-tengert, mondván “minden építési munka polgári célokat szolgál”.

Észak-Koreának “tömérdek gyakorlati oka” van arra, hogy végrehajtson egy újabb atomtesztet, mert minden áron ki akar fejleszteni egy atomtöltet hordozására képes, megbízható interkontinentális ballisztikus rakétát – jelentette ki egy kedden megjelent interjúban Siegfried Hecker, az amerikai Stanford Egyetem professzora, aki 2010-ben saját szemével látta az észak-koreai urándúsító üzemet.

Hecker szerint nagyon fontos, hogy Donald Trump amerikai és Mun Dzse In dél-koreai elnök egységes stratégiát dolgozzon ki Phenjan ellen. A professzor szerint a műholdképeken úgy tűnik, hogy az észak-koreai atomkísérleti telep felkészült az újabb robbantásra. “Szerintem az egyetlen ok, ami miatt nem végzik még el, a várható politikai reakciók, különösen Kína és Dél-Korea részéről” – mondta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai kedden tárgyaltak az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról, és az Egyesült Államok, valamint Kína egy újabb büntetőintézkedéseket elrendelő határozat előkészítésén dolgozik a testületben.

  • Az Észak-Korea elleni szankciókról:

Forrás: MTI/Reuters/AP/Yonhap

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »